ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Μαξίμου μέσω Άγκυρας ο Στόλτενμπεργκ-Ο μηχανισμός και ο διάλογος

17:51 - 05 Οκτ 2020 | Πολιτική
Στο Μαξίμου μέσω Άγκυρας ο Στόλτενμπεργκ-Ο μηχανισμός και ο διάλογος
Με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα συναντηθεί αύριο το πρωί στις 10:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας για δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων στο ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά το πέρας της θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του NATO βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία, όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Στόλτενμπεργκ, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «κάποιοι σύμμαχοί μας συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ» αναφερόμενος εμμέσως στη Γαλλία και στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ παρενέβη, καθώς είδε ένα ενδεχόμενο σύγκρουσης. 

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας υπογράμμισε από τη μεριά του την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Τουρκίας, αυξάνοντας την αεράμυνά της έναντι πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία και αυξάνοντας την αεροπορική και ναυτική παρουσία της Συμμαχίας.

Χαιρέτισε βεβαίως την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δέσμευσης για τη χρήση μιας ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής (hotline) που έχει εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως «η δημιουργία του μηχανισμού επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Τουρκίας και της Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ», και προσέθεσε ότι «είμαστοι έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υποστήριξε πως «ο μηχανισμός απεμπλοκής μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Πιστεύω ακράδαντα πως οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου».

Στην Ελλάδα ο Στόλτενμπεργκ, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τον Ν. Δένδια και τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

Στόχος όλων των παραπάνω επαφών είναι να μπουν σε τροχιά διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία, μετά και τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται επίσης πως σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, Αθήνα και Άγκυρα έχουν φτάσει σε συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού "ασφαλείας", ώστε να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες "ατυχήματος" στην ανατολική Μεσόγειο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:02 - 05 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.