ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Τα έργα μας σας εκδικούνται κάθε μέρα

17:58 - 15 Οκτ 2020 | Πολιτική
"Απαντούμε με έργα στην καταστροφολογία και την δημαγωγία σας. Και τα έργα της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι εδώ για να σας εκδικούνται κάθε μέρα", είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας, νωρίτερα, στο διαρκές "σφυροκόπημα" των κομμάτων της αντιπολίτευσης για απουσία πράσινης πολιτικής.

Ειδικότερα, σχετικά με τις τροπολογίες που αναφέρονται στις ιδιωτικοποιήσεις ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ και ΔΕΔΔΗΕ, ο Κωστής Χατζηδάκης όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις "είναι σημαία της πολιτικής της ΝΔ", την οποία έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός, αλλά προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πολιτική συνοχή, διότι ξέχασε τι έκανε εκείνος ως κυβέρνηση με τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κάλεσε παράλληλα το ΣΥΡΙΖΑ "να θυμηθεί τις διαβεβαιώσεις που έδινε εγγράφως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν διαβεβαίωνε ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει την πώληση της εταιρείας στο πλαίσιο μιας διαφανούς και ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας".

"Με συγχωρείτε, ορισμένοι παριστάνουν ότι εκπλήσσονται, όπως το χρυσόψαρο που εκπλήσσεται στη γυάλα του, κάθε τρεις και λίγο. Τι σας ξενίζει σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ; Είναι διακηρυγμένη πολιτική μας. Έχουμε φέρει νόμους ήδη για όλη αυτή την πολιτική και σήμερα φέρνουμε εδώ τεχνικές ρυθμίσεις, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαγωνισμοί.

Εκπλήσσεστε για μια κυβέρνηση η οποία έχει κάνει σημαία τις ιδιωτικοποιήσεις και φέρνει σήμερα κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις και το θεωρείτε πραξικόπημα, ενώ οι τροπολογίες έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα, δεν το θεωρώ σοβαρό", ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, ως προς τη διαδικασία.

Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο υπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία ώστε ο τελικός επενδυτής να είναι σοβαρός και να παραμείνει στην επένδυση. "Όμως, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ να καταλάβω τι λέει. Ήρθε και ιδιωτικοποίησε τον ΔΕΣΦΑ που είναι το πρώτο ξαδελφάκι της ΔΕΠΑ, αφού ο ένας είναι ο διαχειριστής και ο άλλος είναι στη διανομή. Ενώ κατά καιρούς έχουμε συμφωνήσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής να ιδιωτικοποιηθεί ο ΔΕΣΦΑ, τώρα ξαφνικά είναι έγκλημα καθοσιώσεως η ΔΕΠΑ Υποδομών! Ε, αυτό δεν εξηγείται", είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Για το ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός είπε ότι "είναι ακριβώς το ίδιο στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδιωτικοποιήσει εν μέρει τον ΑΔΜΗΕ, που είναι επίσης το πρώτο ξαδελφάκι του ΔΕΔΔΗΕ στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα λέει είναι έγκλημα και ξεπούλημα, η τροπολογία της κυβέρνησης".

Για τη ΛΑΡΚΟ ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019, στην οποία, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημείωνε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να βρει λύση σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ και έλεγε ότι υπάρχουν αρκετοί επενδυτές που έχουν εκφράσει ανεπισήμως το ενδιαφέρον τους για να πουληθεί η εταιρεία ή ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας και έλεγε ότι η ελληνική δημοκρατία ήταν έτοιμη να τα εξετάσει όλα αυτά στο πλαίσιο μιας ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας. "Δηλαδή, αυτό που πάμε να κάνουμε εμείς σήμερα, εσείς το είχατε δεσμευτεί στην ΕΕ από τον Μάρτιο του 2019 και τώρα, στο πλαίσιο της πολιτικής αμνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, το ξεχάσατε και αυτό και παριστάνετε τους τιμητές. Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισσαίοι του ΣΥΡΙΖΑ!", είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

"'Ακουσα εδώ, περίπου ότι η ΛΑΡΚΟ είναι φλουρί κωνσταντινάτο. Αλλά ξέρετε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική ελληνική εταιρεία εν λειτουργία", είπε εξάλλου ο υπουργός και πρόσθεσε: "Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει 600 εκατ. ευρώ. Είναι μια εταιρεία προβληματική εδώ 35 χρόνια και χρωστάει 357 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ, με άλλα λόγια χρωστάει το 80% των χρεών των εταιρειών υψηλής τάσης στη ΔΕΗ, έχει θέμα περιβαλλοντικής λειτουργίας, διότι δεν πληρώνει τα χρήματα για τα τέλη των ρύπων, μολύνει αγρίως τον Ευβοϊκό και είναι μια εξόχως προβληματική εταιρεία και χρωστάει να γυρίσει και 130 εκατ. ευρώ παράνομες κρατικές ενισχύσεις που τις έχει επιδικάσει το δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων".

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τη μείωση της χρήσης πλαστικών, επισήμανε ότι έχει προηγηθεί εκτεταμένος διάλογος και ηλεκτρονική διαβούλευση και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια είναι ένα πράσινο νομοσχέδιο, μέρος του προγράμματος της ΝΔ.

"Από τις προγραμματικές δηλώσεις είχαμε πει ότι θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στην ενσωμάτωση της Οδηγίας και είναι θετικό που το κάνουμε από τους πρώτους αντί να είμαστε στους ασθμαίνοντες και τελευταίους", εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι τουλάχιστον τα άρθρα που ανήκουν στο βασικό κορμό του νομοσχεδίου, θα ψηφιστούν από όλα τα κόμματα, διότι η πράσινη πολιτική είναι μια πολιτική για τα παιδιά μας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στην κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση απορριμμάτων. "Ήσασταν όλο θεωρίες και καθυστερήσεις και σήμερα παριστάνετε και τους εισαγγελείς", είπε ο υπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ που τον κάλεσε να αναλογιστεί αν "είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ήταν 24η στη διαχείριση απορριμμάτων; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ενώ μέχρι τώρα λειτουργούν 6 μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά 17 τέτοιες μονάδες".

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.