ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κριτική για την... ευελιξία στο 8ωρο-Τι απαντά ο Βρούτσης

12:26 - 30 Οκτ 2020 | Πολιτική
Κριτική για την... ευελιξία στο 8ωρο-Τι απαντά ο Βρούτσης
Ο Γιάννης Βρούτσης υπερασπίζεται τη νέα εργασιακή μεταρρύθμιση, που όπως λέει διατηρεί το οκτάωρο και το 40ωρο, τα οποία συνδυάζει με ευελιξία, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας.

Ο υπουργός απαντά με αυτό τον τρόπο στην κριτική που ασκείται κυρίως για τη διάταξη που επιτρέπει οι εργαζόμενοι να απασχολούνται για ένα χρονικό διάστημα έως και 10 ώρες ημερησίως, ενώ σε άλλη χρονική περίοδο μπορεί να εργάζονται λιγότερες ώρες αντίστοιχα.

Μία ευελιξία που ασφαλώς δεν υπήρχε προηγουμένως και προκαλεί ερωτηματικά. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν από το υπουργείο Εργασίας η ημερήσια απασχόληση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 10 ώρες, ενώ παράλληλα ο εργοδότης οφείλει να τηρεί τις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την υποχρεωτική ημερήσια και εβδομαδιαία ανάπαυση.

Εισηγήσεις υπάρχουν επίσης για προσθήκη -κάποιων λίγων- επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.

Ο υπουργός αναφέρει για τα παραπάνω πως αποτελούν εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, που φέρνει ευελιξία, αλλά σέβεται το 8ωρο και το 40ωρο. Σε κάθε περίπτωση αναφέρει θα υπάρξει διαβούλευση.

«Οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που προετοιμάζουμε στην αγορά εργασίας θα παρουσιαστούν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας στα μέσα του Νοεμβρίου» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Για πρώτη φορά, δημιουργείται στο εργατικό δίκαιο της χώρας μας θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, μία νέα εργασιακή μορφή απασχόλησης, που η αναγκαιότητά της αναδύθηκε μέσα στην κρίση και ήρθε, για να μείνει» υπογραμμίζει ο αρμόδιος υπουργός.

Συνδικαλιστικός νόμος

Αναφερόμενος εξάλλου στο συνδικαλιστικό νόμο, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι «αλλάζουμε ριζικά το συνδικαλιστικό νόμο, μετά από 40 χρόνια, στην προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού μας κινήματος, κάνοντάς το πιο ελκυστικό στους εργαζόμενους και ανταποκρινόμενο στη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Δικαίωμα στην απεργία με ισότιμο δικαίωμα στην εργασία».

Με τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που χωρίς να θίγει τα εργασιακά δικαιώματα - αντίθετα τα ενισχύει - δημιουργεί μία νέα αγορά εργασίας σύγχρονη, όπως πραγματικά αξίζει στους εργαζόμενους και συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας».

Ισοτιμία δύο φύλων

Ο κ. Βρούτσης αναφέρει επίσης ότι ενισχύεται σημαντικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο π.χ. περί ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και αίρονται βασικά αντικίνητρα για την πρόσληψη των γυναικών, καθώς με δίκαιο τρόπο στηρίζονται για πρώτη φορά ισότιμα και οι δύο γονείς.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, με την «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και την ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας, καταργούνται γραφειοκρατία και διοικητικά βάρη για τις επιχειρήσεις, ενώ διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός μέσα από την αυστηρή, ακριβή, και ηλεκτρονική παρακολούθησή της (ψηφιακό ωράριο, κάρτα εργαζομένου).

Ο υπουργός αναφέρει ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει επίσης συστάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization-ILO) και υιοθετεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αξιοποιώντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

«Επιδίωξή μας είναι να γίνει ένας εκτενής, ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς φορείς. Γι' αυτό, θα δώσουμε όσο απαραίτητο χρόνο χρειάζεται στην κοινοβουλευτική διαβούλευση, στον κοινωνικό διάλογο και στην κοινοβουλευτική διαδικασία, κάτι ανάλογο δηλαδή που κάναμε και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση ν. 4670/2020» διευκρινίζει ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι το μίγμα των αλλαγών, «που σχεδιάζουμε, θα συμβάλουν ταυτόχρονα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην άρση παρωχημένων αντικινήτρων, που αντιστρατεύονταν τη διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.