ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης... έδωσε τους τοπικούς άρχοντες της Θεσσαλονίκης

09:07 - 13 Νοε 2020 | Πολιτική
Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης... έδωσε τους τοπικούς άρχοντες της Θεσσαλονίκης
Ευθύνες στους τοπικούς άρχοντες της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε επιδημιολόγους για το γεγονός ότι ξέφυγε η κατάσταση με τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη απέδωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως υπήρξαν καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και αδικαιολόγητη χαλαρότητα στη Θεσσαλονίκη μέχρι πολύ πρόσφατα και ότι αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω θα έπρατε διαφορετικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση των τοπικών αρχόντων της περιοχής.

Είπε συγκεριμένα, ο κ. Μητσοτάκης: «Ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης πιστεύω ότι αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα. Το λέω ξεκάθαρα: Η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι -έστω όπως εορτάστηκε τελικά- ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι, ότι στη Θεσσαλονίκη, η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε ότι, ναι, πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας.

Πέσαμε έξω στην εκτίμηση στη Θεσσαλονίκη, όχι στον τουρισμό. Στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έχω καμία δυσκολία να το κρύψω. Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς. Αλλά, επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, αυτή τη στιγμή θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες, όχι μόνο του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Θεσσαλονίκη λαμβάνονται έκτακτα μέτρα στήριξης και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, καλούνται να βοηθήσουν και οι ιδιωτικές κλινικές.

"Την εφημερία του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί το Διαβαλκανικό, που είναι ιδιωτικό θεραπευτήριο", είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη αξιοποιήσει το στρατιωτικό νοσοκομείο 424, καθώς περιστατικά covid μεταφέρονται τόσο σε κλινική covid, αλλά και στην ΜΕΘ του. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο Κυανούς Σταυρός και αύριο μπαίνει ο Άγιος Λουκάς που ανήκει στη Euromedica».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι εδώ και καιρό το κράτος παίρνει ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία για να ανακουφίσει το ΕΣΥ.

«Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μας συμβούλευσε ότι δεν πρέπει να αναμειχθούν κλινικές Covid και no Covid κι επειδή χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ, μεταφέρουμε περιστατικά no covid σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ΜΕΘ είναι για ανθρώπους που νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες ή τροχαία παρά για Covid.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.