ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα διεκδικεί από τις ΗΠΑ την...τουρκική παραγγελία των F-35

08:50 - 17 Νοε 2020 | Πολιτική
Η Ελλάδα διεκδικεί από τις ΗΠΑ την...τουρκική παραγγελία των F-35
Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποκαλύπτουν ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση υπερσύγχρονων F-35 από τις ΗΠΑ. Πρόκειται ουσιαστικά για την "παρτίδα" που προοριζόταν για την Τουρκία, αλλά η συμφωνία ακυρώθηκε, λόγω της απόκτησης των ρωσικών S-400.

Η Ελλάδα θεωρεί πως πρόκειται για ευκαιρία, τόσο για αναβάθμιση της αεροπορίας, όσο και για σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση στην Ουάσινγκτον για την αγορά μιας μοίρας (18 με 24 αεροσκάφη) των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών stealth πέμπτης γενιάς.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα συμφώνησε πρόσφατα με τη Γαλλία για την αγορά των μαχητικών Rafale και από το Πεντάγωνο εκτιμούν πως αν η χώρα μας πάρει και τα F-35, θα είναι τέλεια εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο.

Το επίσημο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request - LOR) που συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση, δέκα μέρες πριν, στις 6 Νοεμβρίου. Η πρώτη παραγγελία έξι μαχητικών ελαφρώς μεταχειρισμένων είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με τις ΗΠΑ και για να πάρει φρεγάτες πολλαπλών ρόλων (MMSC), οι οποίες ως γνωστόν συνδέονται με το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ναυπηγεία.

Στη συμφωνία προβλέπεται πως δύο ή τρεις από τις φρεγάτες θα κατασκευαστούν μάλιστα σε ελληνικά ναυπηγεία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.