ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακάρ: Σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο υπάρχουν άλυτες διαφορές

11:49 - 23 Νοε 2020 | Πολιτική
Για άλυτες διαφορές στην ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ σε διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια του Χάλιφαξ.

"Δυστυχώς στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπάρχουν κάποιες άλυτες διαφορές”, τόνισε ο Ακάρ και έγινε πιο συγκεκριμένος:

"Η ουσία αυτών των διαφωνιών αποτελούν οι υπερβολικοί και μονομερείς ισχυρισμοί της Ελλάδας και των Ε/Κ οι οποίοι "παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τ/Κ” ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός.

Έφερε και κάποια παραδείγματα, λέγοντας πως "η Ελλάδα παραβίασε ορισμένες διεθνείς συμφωνίες υπονομεύοντας το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών.

Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα απαιτεί έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων, κάνει λόγο για 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου. Αυτή είναι πρωτοφανής προσέγγιση και μόνο η Ελλάδα ισχυρίζεται κάτι τέτοιο σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα αυτό είναι και αφορμή για τις παραβιάσεις του λεγόμενου εναέριου χώρου. Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, περίπου 2 χιλιάδων χλμ, στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλά η Ελλάδα και οι Ε/Κ προσπαθούν να επιβάλουν τις αξιώσεις τους για τα θαλάσσια όρια και γι αυτό προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία με ξεκάθαρο τρόπο στις δικές της ακτές.

Επιπλέον η Ελλάδα απαιτεί απαιτεί 40 χιλιάδες υφαλοκρηπίδα για ένα μικρό νησί με έκταση μόλις 10 τ.χλμ. Αυτό τον νησί απέχει 600 χλμ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Είναι σαφές ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δεν είναι ούτε ρεαλιστικοί, ούτε δίκαιοι, ούτε αποδεκτοί. Στην πραγματικότητα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι ο χάρτης στον οποίο βασίζονται οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχει καμιά νομική αξία”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Στην πραγματικότητα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι ο χάρτης, στον οποίο βασίζει η Ελλάδα τις αξιώσεις της, δεν έχει καμία νομική αξία», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα καμίας χώρας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε την έκκλησή του για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις προς την Ελλάδα, καλώντας μάλιστα Έλληνες στρατιωτικούς στην Άγκυρα.

«Παρά τις διαφορές μας, θέλω να υπογραμμίσω ότι όλα τα ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα ως Τουρκία είμαστε διατεθειμένοι να τα λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, με αμοιβαία καλή θέληση, με σεβασμό, με διάλογο και μέσω διαπραγματεύσεων.

Ως εκ τούτου, καλωσορίσαμε τον μηχανισμό πρόληψης συγκρούσεων του ΝΑΤΟ και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Γερμανίας.

Έχουμε πραγματοποιήσει 3 συναντήσεις σε επίπεδο στρατιωτικών επιτροπών και έχουμε αποστείλει πρόσκληση στους Έλληνες ομολόγους μας για τη διεξαγωγή της τέταρτης στην Άγκυρα. Είμαστε έτοιμοι να τους φιλοξενήσουμε, ακόμη κι αν έρθουν αύριο, στην Άγκυρα» ανέφερε, ενώ υπενθύμισε και την έκκληση για διερευνητικές επαφές.

«Οι διερευνητικές επαφές, η έκκληση για ίση κατανομή των εσόδων στην Κύπρο και η ιδέα μιας περιφερειακής διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο είναι συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε κάνει.

Είμαστε έτοιμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα για όλα τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αποδείξει την καλή πίστη της με διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Το μόνο που θέλουμε από τους φίλους και συμμάχους μας είναι να εξετάσουν τις αξιώσεις και τις πρακτικές της Ελλάδας υπό το φως λογικών και αντικειμενικών κριτηρίων, χωρίς λανθασμένες αντιλήψεις ή προκαταλήψεις. Και να τις συγκρίνουν με τα νόμιμα, λογικά και ψύχραιμα επιχειρήματα της Τουρκίας. Τελείωσε, κάντε το!», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.