ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταραντίλης: Στόχος οι 20.000 εμβολιασμοί ημερησίως- Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά

14:48 - 18 Ιαν 2021 | Πολιτική
Ταραντίλης: Στόχος οι 20.000 εμβολιασμοί ημερησίως- Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, μίλησε την Δευτέρα (18/1), στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία κράτησης των μέτρων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Στην αρχή της τοποθέτησής του επισήμανε πως το λιανεμπόριο επαναλειτουργεί με προαιρετικό ωράριο των καταστημάτων είναι από τις 7:00 ως τις 20:00, με εξαίρεση τις περιοχές αυξημένου κινδύνου. Σε αυτές τις περιοχές θα εξακολουθεί να ισχύει το σύστημα παράδοσης εκτός καταστημάτων.

Ταυτόχρονα, θύμισε πως μαζί με τα καταστήματα, άνοιξαν τα κομμωτήρια, τα κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Ξανά ανοίγουν και οι λατρευτικοί χώροι οι οποίες έχουν ως ανώτατο όριο τα 50 άτομα. 

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές. Και αυτό για να αποτραπεί στο μέγιστο βαθμό η παραβίαση των μέτρων, που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρακολουθούνται διαρκώς και στο επόμενο διάστημα, όπως ήδη συμβαίνει, και στην περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση».«Ας τηρήσουμε, λοιπόν, όλοι -επαγγελματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές- τα προβλεπόμενα μέτρα ως προς τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή, τη χρήση της μάσκας, για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να δώσουμε στην αγορά την ευκαιρία να αναπνεύσει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισήμανε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ήταν εφικτό, λόγω της τήρησης των μέτρων και της γενικότερα καλής επιδημιολογικής εικόνας που δείχνει η χώρα μας.

Σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου)- η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε ό,τι αφορά την πανδημία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ αυτή τη στιγμή όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο, μόνο η χώρα μας, η Φινλανδία και η Δανία είναι στο κίτρινο με δείκτη μεταδοτικότητας κάτω του 4.

Καταγράφεται επίσης ότι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο οι νέες διαγνώσεις και οι θάνατοι κινούνται δυστυχώς σε πολύ υψηλά επίπεδα.Στη χώρα μας συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει σημαντικά μειωθεί σε όλη την επικράτεια και υπολογίζεται στους 1.700, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα ήταν την περασμένη εβδομάδα 130, δηλαδή χαμηλότερος από το μισό του αριθμού που είχαμε πριν από ένα μήνα.Ο κύριος Ταραντίλης μίλησε και για τον εμβολιασμό, παραθέτοντας τα επόμενα βήματα στο σχέδιο «Ελευθερία».

Από το Σάββατο η επιχείρηση "Ελευθερία" πέρασε στη δεύτερη φάση της με την έναρξη του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας των 85 και άνω ετών.Μέχρι την Κυριακή(18/1) είχαν γίνει συνολικά 80.531 εμβολιασμοί.Μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως.Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων καθιστώντας εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών το καλοκαίρι.Ο κύριος Ταραντίλης, αναφέρθηκε τέλος και στην οικονομία λέγοντας πως η κυβέρνηση κάνει πράξη της δέσμευσή της και δεν μένει κανένας αβοήθητος.

Συγκεκριμένα, για την προστασία στις επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν ήδη διατεθεί 24 δισ. ευρώ, σχεδόν το 15% του Α.Ε.Π. το 2020, και έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. € για το 2021.Τέλος, επανέλαβε τα τελευταία δύο νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα:

Πρώτον, θα υπάρξει απαλλαγή των πληγέντων επαγγελματιών από τα ενοίκια όχι μόνο του Ιανουαρίου αλλά και του Φεβρουαρίου με κάλυψη του 80% από το Κράτος.

Και δεύτερον, θα επεκταθούν κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:01 - 18 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.