ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανατολική Μεσόγειος: Η τουρκοαιγυπτιακή προσέγγιση και η θέση της Ελλάδας

13:47 - 07 Μαρ 2021 | Πολιτική
Ανατολική Μεσόγειος: Η τουρκοαιγυπτιακή προσέγγιση και η θέση της Ελλάδας
Τις «σκιές» στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις και τη στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σχολίασε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης.

Ο κ. Φίλης απέρριψε το ενδεχόμενο τουρκοαιγυπτιακής προσέγγισης για δύο λόγους. «Η ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ προβλέπει ότι για άλλα στάδια οριοθέτησης πέραν του 28ου μεσημβρινού πρέπει το οποιοδήποτε μέρος να συνεννοηθεί με το άλλο» σημείωσε και συνέχισε: «Υπαρξιακός ο κίνδυνος για τους Αιγύπτιους από τους Αδερφούς Μουσουλμάνους, τους οποίους οι Τούρκοι στηρίζουν τόσο στην Λιβύη όσο και μέσα στην ίδια την Αίγυπτο».

Εντούτοις, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να δείξει στους Αιγύπτιους ότι όσο εμείς χρειαζόμαστε τη συμμαχία τους στην περιοχή, άλλο τόσο χρειάζονται και αυτοί τη δική συμμαχία μας. Να είμαστε ξεκάθαροι και πιστευτοί στους συμμάχους μας».

Πρότεινε μάλιστα, αν υπάρξουν δυσκολίες με την Αίγυπτο, να γίνει οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Σε ότι αφορά στις διερευνητικές, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποσύρει την πρόσκλησή της προς την Άγκυρα ώστε «να μη δώσουμε άλλοθι στον Ερντογάν και μεγαλύτερο άλλοθι σε κάποιους εταίρους για να μην επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σχολιάζοντας την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, έκανε λόγο για εσωτερικούς ευρωπαϊκούς ανταγωνισμούς για το θέμα της Τουρκίας «οι οποίοι δεν επιτρέπουν την υιοθέτηση κοινής γραμμής έναντι της Άγκυρας».

Τέλος, αναφέρθηκε στους ενεργειακούς αγωγούς και στις συμμαχίες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δηλώνοντας ότι «οι εξελίξεις στη Μεσόγειο μπορούν να δημιουργήσουν ανταγωνισμούς και μέσα στη Ευρώπη».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:51 - 07 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.