ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ερντογάν εντείνει την πίεση στην Αίγυπτο, που... αντιστέκεται

20:57 - 12 Μαρ 2021 | Πολιτική
Ο Ερντογάν εντείνει την πίεση στην Αίγυπτο, που... αντιστέκεται
«Δεν είναι δυνατόν ο λαός της Αιγύπτου να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας τις κινήσεις της χώρας του για επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο.

Εξερχόμενος από τέμενος μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσφορία του για τις σχέσεις της χώρας μας με την Αίγυπτο, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως ήδη ξεκίνησαν επαφές ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες και διπλωματικούς εκπροσώπους των δύο χωρών.

«Εμείς ποτέ δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ο αιγυπτιακός λαός θα είναι όμοιος με τον ελληνικό λαό. Και φυσικά για αυτό επιθυμούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει Μάλιστα το πάω ακόμη παραπέρα, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας που τώρα κάνει κοινή άσκηση με την Ελλάδα, μας στενοχώρησε. Δεν θέλαμε να δούμε την Σαουδική Αραβία στην διαδικασία μιας τέτοιας απόφασης. Φυσικά και αυτό θα το συζητήσουμε ιδιαίτερα με τους αρμόδιους της Σαουδικής Αραβίας καθώς πιστεύουμε πως αυτό δεν έπρεπε να γίνει και δεν πρέπει να γίνεται» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου, πάντως, επανέλαβαν την Παρασκευή (12/3) πως δεν υπάρχει προσέγγιση με την Τουρκία, ούτε και κάποια προγραμματισμένη συνάντηση.

Όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του Καΐρου, δεν υπάρχουν στο τραπέζι ούτε οι όποιες συναντήσεις ούτε πιθανή προετοιμασία που να αποσκοπεί στην επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Επίσης, όπως δήλωσε στο TASS μια ακόμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, «για το Κάιρο έχουν σημασία τα πραγματικά βήματα, και όχι απλώς τα λόγια εκ μέρους της Άγκυρας, και η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τις καλές προθέσεις της και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και τότε ενδεχομένως, η στάση της Αιγύπτου να αλλάξει».

Θυμίζουμε πως και σε πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, η Ελλάδα έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης της Αιγύπτου στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.