ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω

10:41 - 28 Μαρ 2021 | Πολιτική
Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω
Με τη φράση, "Εάν χρειαστείς κάτι, να με πάρεις τηλέφωνο. Είμαι εδώ για να βοηθήσω", σφράγισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής της Κυριακής".

Η συγκεκριμένη φράση υποδηλώνει το άριστο κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και την κρίσιμη "επιστροφή" της Ουάσινγκτον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου - μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα λόγω της απρόβλεπτης συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Στη συζήτηση, εκτός από τα θέματα της Δημοκρατίας και της Ανεξαρτησίας (με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση), κυριάρχησε το σήμερα με τον Τζο Μπάιντεν να εμφανίζεται ρεαλιστής αναφορικά με τη στάση του Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και για το Κυπριακό, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει κάθετα αντίθετος με τη λύση "των δύο κρατών" στην Κύπρο, αναφέροντας μάλιστα πως η Ουάσινγκτον θα εργαστεί στην κατεύθυνση της αποτροπής αυτής.

Αναφορικά με την ευρύτερη γεωπολιτική "σκακιέρα", μέρος της συζήτησης εστίασε και στο θέμα της "Κίνας", ενώ δεν συζητήθηκε το θέμα της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, φέρεται να ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα προμηθευτεί το σύστημα 5G από την Κίνα, αλλά πρόσθεσε πως η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί.

Τέλος ο Μπάιντεν προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο τον Κ. Μητσοτάκη, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, και σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, η επίσκεψη αναμένεται να γίνει εντός του 2021.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:52 - 28 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.