ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον Έβρο ο Καραμανλής: Δρομολογούνται παρεμβάσεις- Επιλύονται μακροχρόνια προβλήματα υποδομών

18:10 - 08 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Στον Έβρο ο Καραμανλής: Δρομολογούνται παρεμβάσεις- Επιλύονται μακροχρόνια προβλήματα υποδομών
Με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, συναντήθηκε σήμερα (8/5) ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής προκειμένου να προχωρήσουν σε υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στον Έβρο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Πέτροβιτς, εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς «οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται, επιλύουν μακροχρόνια και σύνθετα προβλήματα υποδομών, αναβαθμίζουν τη σύνδεση τόσο στο εσωτερικό του Νομού, όσο και με το εξωτερικό, ενισχύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Έβρου».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, η πορεία υλοποίησης των έργων έχει ως εξής:

  • Ύστερα από πολυετή καθυστέρηση, θα προχωρήσει η υλοποίηση του Φράγματος Δερείου. Η προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στα 2.000.000 ευρώ, ενώ έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ και βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης τευχών δημοπράτησης.
  • Επόμενη κίνηση θα αποβλέπει στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο μήκους 178 χλμ., η οποία συγκαταλέγεται στον προγραμματισμό του Υπουργείου για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Μέσω της αναβάθμισης, θα μετατραπεί η γραμμή σε διπλή και θα λειτουργήσει γραμμή προαστιακού σιδηροδρόμου. Ακόμη, θα εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης, ενώ προβλέπεται και αντιπλημμυρική θωράκιση.
  • Στο προσεχές διάστημα, η Εγνατία Οδός Α.Ε., δημοπρατεί την εργολαβία για την ολοκλήρωση των εργασιών στον κάθετο άξονα και επισπεύδει το θέμα επισκευής του οδοστρώματος, με εργολαβία, εντός του επόμενου μήνα.

Εντός του καλοκαιριού, το αργότερο, θα δημοπρατηθεί το έργο που θα συνδέει το λιμάνι με την Ανατολική Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης, που παρέμεινε στάσιμο προς υλοποίηση λόγω της πανδημίας.

  • Όσον αφορά τη πραγματοποίηση του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας της λεκάνης του ποταμού Έβρου, έχουν συμπεριληφθεί στο ΠΔΕ μελέτες προϋπολογισμού αξίας 1.000.000 ευρώ, για τον έλεγχο της επάρκειας των κύριων αντιπλημμυρικών αναχωμάτων σε Έβρο και Άρδα, και άλλα 1.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση της παροχετευτικότητας της κοίτης του Έβρου και των παραποτάμων του. Πιθανόν να χρηματοδοτηθεί και το Master Plan του Έβρου από το ΕΣΠΑ.
  • Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του αερολιμένα «Δημόκριτος» ανήκει στις προτεραιότητες του Υπουργείου και ειδικότερα, το θέμα του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών, τη διευθέτηση του οποίου επιδιώκει η Π.Ε. Έβρου συστηματικά από το 2018. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι θα επαναλειτουργήσει η εταιρία παροχής αεροπορικού καυσίμου (JetA1) στον αερολιμένα και ο ανεφοδιασμός με βυτιοφόρα. Παράλληλα, θα προχωρήσει και η κατασκευή πάρκου καυσίμου εντός του αεροδρομίου.
  • Τον Ιούνιο 2021, ολοκληρώνεται η μελέτη κατασκευής νέου Πύργου Ελέγχου, έργο ύψους περίπου 800.000 ευρώ και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα δύο έτη. Τον Ιούνιο η ΥΠΑ ολοκληρώνει και τη μελέτη στεγανοποίησης της οροφής του νέου Τερματικού Σταθμού, έργο ύψους 250.000 ευρώ και χρόνο υλοποίησης το ένα έτος. Εντός Μαΐου ολοκληρώνεται και η μελέτη επισκευής του κεντρικού συστήματος κλιματισμού του αερολιμένα, με το κόστος επισκευής πιθανόν να αγγίζει 60.000 ευρώ.

Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον κ. Πέτροβιτς και για τα έργα υποδομών στη Σαμοθράκη, με ειδική μνεία στην από 28/09/20 Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού ύψους 4.960.000 ευρώ, που έχουν συνάψει το Υπουργείο, η Εγνατία Οδός Α.Ε. και ο Δήμος Σαμοθράκης.

  • Οι μελέτες αποκατάστασης των υποδομών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, θα δημοπρατηθούν στο προσεχές διάστημα,.
  • Το Υπουργείο θα προωθήσει σημαντικές παρεμβάσεις για την υλοποίηση έργων που σχετίζονται με το Λιμένα Καμαριώτισσας και το Αλιευτικό Καταφύγιο Θέρμων. Ειδικότερα, στην Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) θα υπάρξει εισήγηση για γνωμοδότηση το Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης του Λιμένα (ΠΕΑΛ) Καμαριώτισσας μαζί με την Απόφαση Έκδοσης των Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο), ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και η έγκριση του ΠΕΑΛ, το οποίο αφορά μελέτες και έργα ύψους περίπου 30 εκ. ευρώ. Για την Α΄ φάση του έργου το Υπουργείο έχει δεσμεύσει στο ΠΔΕ το ποσό των 15 εκ. ευρώ. Μετά την έγκριση του ΠΕΑΛ της Σαμοθράκης είναι εφικτή η δημοπράτηση άμεσα της μελέτης του συγκεκριμένου τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες του λιμένα, η οποία θα εκπονηθεί σε διάστημα περίπου 10 μηνών και εν συνεχεία θα δημοπρατηθεί το αντίστοιχο έργο (τέλη 2021 αρχές 2022).
  • Ολοκληρώνεται η μελέτη αντιμετώπισης των ακτομηχανικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παράκτια ζώνη των Θέρμων Σαμοθράκης και ιδιαίτερα το Αλιευτικό Καταφύγιο Θέρμων, εκτιμώμενης αμοιβής 132.471,30 ευρώ. Αργότερα, σε διάστημα περίπου ενός έτους, θα εκδοθεί και η Απόφαση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:12 - 08 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.