ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρίτσης: Χάνεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη φαρμακευτική κάνναβη...λόγω καθυστερήσεων ΝΔ

15:27 - 11 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Χαρίτσης: Χάνεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη φαρμακευτική κάνναβη...λόγω καθυστερήσεων ΝΔ
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που δημιούργησε ένα σαφές νομοθετικό́ πλαίσιο την αξιοποίηση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την 1η ανάγνωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

«Σε ένα πεδίο που για πολλά χρόνια δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα και παρά την ισοπεδωτική, συκοφαντική και σκοταδιστική αντιπολίτευση από την ΝΔ, με τον νόμο 4523/2018 θεσμοθετήσαμε την δυνατότητα εγχώριας παραγωγής και τελικής επεξεργασίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και θέσαμε τις βάσεις και για τη δημιουργία μιας νέας εγχώριας αγοράς», υπενθύμισε ο βουλευτής, επισημαίνοντας ότι «μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2019 κατατέθηκαν 71 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων προτεινόμενου προϋπολογισμού 852 εκ. €, με τις προσδοκώμενες νέες θέσεις εργασίας να υπολογίζονται σε περίπου 5.000».

«Ενώ η νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ μας είχε φέρει σε πλεονεκτική θέση στην Ευρώπη, απέναντι σε συγκρίσιμες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της ΝΔ καθυστέρησε χαρακτηριστικά στην έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών αποφάσεων με αποτέλεσμα να χαθεί το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «την ΚΥΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον καθορισμό των τύπων και των τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής θερμοκηπίων».

«Ως κυβέρνηση, σήμερα, κάνετε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τα ότι λέγατε τρία χρόνια πριν» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, «παρότι όμως το προτεινόμενο νομοσχέδιο βασίζεται και αξιοποιεί το δικό μας», «εισάγει νέες διοικητικές πράξεις που αυξάνουν τη γραφειοκρατία και θα δημιουργήσουν επιπλέον καθυστερήσεις» και τελικά «δημιουργεί προσκόμματα στις εγχώριες επενδύσεις, στερώντας από τις εγχώριες παραγωγικές μονάδες που διαθέτουν σχετική τεχνογνωσία το δικαίωμα να επενδύσουν στην παραγωγή τελικού προϊόντος». «Δημιουργείτε πολύ αυστηρούς όρους για τις εξαγωγές, που βάζουν τις δικές μας εταιρείες σε χειρότερη θέση στον διεθνή ανταγωνισμό» συνέχισε ο ίδιος, ενώ «η πρόβλεψη για εξαγωγή αποκλειστικά ξηρού ανθού δεν φαίνεται να συμβαδίζει και με τις διεθνείς εξελίξεις».

«Σε αντίθεση με την δική σας τακτική, που ως αντιπολίτευση μετατρέψατε ένα ευαίσθητο ζήτημα σε πεδίο καιροσκοπικής μικροκομματικής αντιπαράθεσης με όρους της δεκαετίας του ’50, θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις επί του νομοσχέδιου» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης «αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σημασία που δίνουμε στη συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα και στην εναρμόνιση της χώρας μας με σύγχρονες διεθνείς πρακτικές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.