ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκρέκας: Συμφωνία με τη Β.Μακεδονία για τον αγωγό φυσικού αερίου

17:41 - 11 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Σκρέκας: Συμφωνία με τη Β.Μακεδονία για τον αγωγό φυσικού αερίου
Η Ελλάδα επανέρχεται ως σημαντική είσοδος φυσικού αερίου στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Τρίτη (11/5).

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η Ελλάδα στοχεύει στην υλοποίηση του έργου του EastMed, στη δυναμική διείσδυση των ΑΠΕ, στην προώθηση έργων ενεργειακής εξοικονόμησης, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη με άμεση ενεργειακή μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050. Τόνισε δε, τις διμερείς ενεργειακές συνεργασίες που πραγματοποιούνται ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.

«Έχουμε σχεδιάσει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι δράσεις και αποφάσεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι συμμέτοχος στο Ευρωπαϊκό Όραμα για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Θέλουμε να πετύχουμε το στόχο της διείσδυσης σε ΑΠΕ» είπε αρχικά.
 
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 25-30%. Υποστηρίζουμε σθεναρά αυτήν την πολιτική και το έχουμε κάνει γνωστό και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα πρέπει να έχουμε ένα καινοτόμο κύμα έργων ύψους 2 δισ. ευρώ. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 4 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Θα υποκαταστήσουμε το λιγνίτη με φυσικό αέριο, φροντίζοντας ωστόσο για την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας» πρόσθεσε.
 
Ο υπουργός αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας για το φυσικό αέριο ανέφερε ότι είναι έτοιμη κατά 99%. «Αναμένουμε την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών. Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο της έναρξης κατασκευής του σημαντικού έργου της διασύνδεσης αερίου. Η Ελλάδα είναι προσεκτική και έχει αναλάβει τη δέσμευση να βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία στα σχέδια της», υπογράμμισε σχετικά.
 
Ο υπουργός αποσαφήνισε ότι στην Ελλάδα επιχειρείται η διασφάλιση της παροχής αερίου, «γιατί θέλουμε να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μείγμα» όπως είπε.
 
«Δίνουμε φυσικά επίσης την ευκαιρία να φτάσει αυτό και σε άλλες χώρες, π.χ. μέσω Ιταλίας. Υποστηρίζουμε πλήρως τον EASTMED. Ήδη έχουν προβλεφθεί 70 εκατ. ευρώ για τις αναγκαίες μελέτες, ενώ το 50% του ποσού χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αγορές θα αποφασίσουν τη δημιουργία αυτού του έργου. Του χρόνου μάλλον θα ληφθεί αυτή η απόφαση επένδυσης. Το έργο θα είναι οικονομικά βιώσιμο. Το 20% της χωρητικότητας του EASTMED θα αφορά στο Υδρογόνο», σημείωσε.
 
Ο Υπουργός  Περιβάλλοντος και Φυσικού Σχεδιασμού - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Naser Nuredini έκανε γνωστό, κατά την τοποθέτησή του, ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει προβεί σε δανειοληψία προκειμένου να ανταποκριθεί στις σχετικές απαιτήσεις.
 
«Θα κινηθούμε αδιαμφισβήτητα προς την ηλιακή ενέργεια. Θέλουμε να απενεργοποιήσουμε τα εργοστάσια λιγνίτη μας τα αμέσως επόμενα χρόνια. Το θέμα είναι πώς θα γίνουμε ενεργειακά αποδοτικοί» είπε μεταξύ άλλων.
 
«Πρέπει να δούμε το φυσικό αέριο ως μια μεταβατική λύση, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα, κάτι που είναι ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα. Σίγουρα μπορούμε να υποβάλουμε αίτηση και να αποτελέσουμε σαν χώρα “κόμβο Υδρογόνου”» πρόσθεσε σχετικά, επισημαίνοντας ωστόσο πρέπει προηγουμένως να γίνουν οι σχετικές μελέτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:42 - 11 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.