ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεφαλογιάννη: Το εργασιακό Ν/Σ έρχεται για να θωρακίσει την εργασία

17:36 - 16 Ιουν 2021 | Πολιτική
Κεφαλογιάννη: Το εργασιακό Ν/Σ έρχεται για να θωρακίσει την εργασία
Μέσα σε ένα τοπίο διαφορετικό, λόγω της πανδημίας, στο οποίο οι εργασιακές σχέσεις έχουν αλλάξει, οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται και ανησυχούν για την εργασιακή τους ασφάλεια, ενώ οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, σηκώνοντας το βάρος των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, έρχεται το νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.
Έρχεται για να «προστατεύσει και να θωρακίσει την εργασία και από την άλλη να την εμπλουτίσει με σύγχρονα εργαλεία και διευρυμένες δυνατότητες» υπογράμμισε η βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στη Βουλή, προσθέτοντας πως κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η «αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας αλλά και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
 
Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη είναι ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ που θα «λειτουργήσει ως εγγύηση υπέρ των εργαζομένων για την εξασφάλιση του 8ώρου αλλά και την προσμέτρηση της πρόσθετης εργασίας, ως υπερωριακής απασχόλησης». Κάτι τέτοιο αποτελεί απάντηση στα «γνωστά φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας» δήλωσε η βουλευτής ενώ όσον αφορά την εναρμόνιση των επιτρεπόμενων ωρών υπερωριακής απασχόλησης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είπε πως «πρόκειται για υπερωρίες που προφανώς θα πληρώνονται. Και όχι με ρεπό όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά με χρήματα».
 
Απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις δήθεν αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, η πρώην υπουργός αναρωτήθηκε για το εάν είναι αντεργατικές πολιτικές η προστασία των εργαζομένων από την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας, η διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης και «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατόπιν πρωτοβουλίας του εργαζόμενου. Υπό τη ρητή επιφύλαξη ότι δεν μπορεί αυτή η διευθέτηση να εκβιάζεται από τον εργοδότη. Και υπό τη σαφή πρόβλεψη ότι αν τέτοιες πρακτικές οδηγήσουν σε απόλυση, τότε αυτή θα κηρύσσεται αμέσως άκυρη». «Αντεργατική πολιτική είναι η προσκόλληση στη συντήρηση και στο παρελθόν» είπε η κ. Κεφαλογιάννη υπογραμμίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «θα αναμετρηθεί η πρόοδος με την συντήρηση. Στην πράξη όχι στα λόγια…».
 
Στο τέλος της ομιλίας της, η βουλευτής τόνισε πως τα αμείλικτα ερωτήματα προς την αντιπολίτευση είναι αν τελικά «θα καταψηφίσει τις ρυθμίσεις για τις γονικές άδειες, για τη σεξουαλική παρενόχληση, για την εξίσωση των αποζημιώσεων εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων, για την τηλεργασία, για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» και κλείνοντας δήλωσε πως «Με την ψήφο σας, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, θα απαντήσετε στο δίλημμα… Θα μείνετε προσκολλημένοι στο παρελθόν ή θα συνταχθείτε, έστω και συγκυριακά στον δρόμο της προόδου και της ανάκαμψης της Χώρας;»
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.