ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Σι Τζινπίνγκ: Στην ατζέντα τουρισμός, επενδύσεις και Αν. Μεσόγειος

16:02 - 07 Ιουλ 2021 | Πολιτική
Επικοινωνία Μητσοτάκη-Σι Τζινπίνγκ: Στην ατζέντα τουρισμός, επενδύσεις και Αν. Μεσόγειος
Ο Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ είχε σήμερα (7/7) τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε στρατηγικές, με τη σύναψη της «Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Συνεργασίας» το 2006.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σι Τζινπίνγκ έκαναν ανασκόπηση της πολύπλευρης συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, τον τουρισμό και την πολιτιστική συνεργασία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας», το οποίο θα ξεκινήσει επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα επεκταθεί στο 2022, αποτελεί την πλέον κατάλληλη ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων καθώς και για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι σχέσεις ΕΕ – Κίνας, ενώ επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην εμπέδωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας στην πάγια θέση αρχής της Κίνας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ. Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας ειρήνης στην περιοχή, κάτι που λειτουργεί προς όφελος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Επί τάπητος τέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υποστηρίχθηκε η ανάγκη να διατηρηθεί η σχετική αποκλιμάκωση της τελευταίας περιόδου, ούτως ώστε να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος του διαλόγου είναι η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, για το οποίο είναι απαραίτητος ο πλήρης και έμπρακτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η αποφυγή προκλήσεων, τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και έναντι της Κύπρου.

Κλείνοντας, ο κ. Σι κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Πεκίνο, πρόσκληση που ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:13 - 07 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.