ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ - «Πονοκέφαλος» για τις προσφυγικές ροές

09:24 - 18 Αυγ 2021 | Πολιτική
Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ - «Πονοκέφαλος» για τις προσφυγικές ροές
Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία και από εκεί πιθανότατα στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν συνεδριάζει στις 11 το πρωί της Τετάρτης (18/8), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Σημειώνεται ότι παρά την προσφυγική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η Άγκυρα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να παίξει τον ρόλο αναχώματος. Αυτό δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία στη χώρα μας.

Η Ελλάδα με επιστολή που έχει στείλει από τις 5 Αυγούστου έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015 και σημείωσε ότι κάτι πρέπει να γίνει για αν αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία ώστε η γειτονική χώρα να μετριάσει τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη. Οι πρώτες εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα.

Η ΕΕ να υπογραμμίσει την ανάγκη σχηματισμού αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών να συμπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα στο πλαίσιο της Νατοϊκής Αποστολής, καθώς και τις οικογένειές τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.