ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Έβρος θωρακίζεται λόγω Αφγανιστάν - Ολοκληρώνεται ο φράχτης

08:15 - 20 Αυγ 2021 | Πολιτική
Ο Έβρος θωρακίζεται λόγω Αφγανιστάν - Ολοκληρώνεται ο φράχτης
Εκτάκτως σπεύδουν σήμερα (20/8) στον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο του νέου προσφυγικού κύματος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που αναμένει η χώρα μας, λόγω της ανόδου των Ταλιμπάν στην εξουσία του Αφγανιστάν. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν, μάλιστα, λόγο για 500.000 πρόσφυγες.

Στις 9:30 το πρωί οι δύο υπουργοί θα είναι στις Καστανιές στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, έπειτα θα μεταβούν στο συντονιστικό κέντρο στη Νέα Βύσσα και μετά στην Αλεξανδρούπολη.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, με τους αρμόδιους φορείς να δηλώνουν πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν μια νέα προσφυγική κρίση. Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ, συζητήθηκε ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές, όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης, την στιγμή που οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Στο… τρέξιμο για τον φράχτη στον Έβρο

Το ενδεχόμενο επέκτασης του μεταλλικού φράχτη και την κατασκευή νέων τμημάτων του, με ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια, μεταξύ Διδυμοτείχου και Σουφλίου, αλλά και στην περιοχή του Τριγώνου Ορεστιάδας (Δίλοφος, Μαράσια, Ορμένιο), εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, το έργο μήκους 27 χιλιομέτρων έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ σύντομα θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις. Ο χαρακτήρας του έργου είναι αμυντικός, αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές με αγκαθωτή κοντσερτίνα. Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε 6 μέτρα βάθος, καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Με τις εργασίες στον νέο φράχτη, δεκάδες στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν τμήματα του προσωρινού φράχτη, που είχε τοποθετεί εκτάκτως μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2020, αλλά και άλλα εμπόδια σε περιοχές λιγότερες επίφοβες, ώστε η κάλυψη του ποταμού να είναι σχεδόν καθολική, φτάνοντας μέχρι το βορειότερο τμήμα του.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:14 - 20 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.