ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δομικός ανασχηματισμός προ των πυλών-Πιθανή νέα σύνθεση στο υπουργικό συμβούλιο

07:59 - 30 Αυγ 2021 | Πολιτική
Δομικός ανασχηματισμός προ των πυλών-Πιθανή νέα σύνθεση στο υπουργικό συμβούλιο
Ημέρα «κλειδί» είναι η σημερινή (30/8) για την οριστικοποίηση των αποφάσεων για τον ανασχηματισμό, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιστρέφει ύστερα από το ταξίδι «αστραπή» στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός αναμένεται να είναι δομικός, ενώ θα υπάρξουν και πολλές μετακινήσεις σε επίπεδο υφυπουργών. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης (31/8) ενδέχεται να συνεδριάσει με νέα σύνθεση.

Πιο πιθανή θεωρείται η είσοδος περισσότερων βουλευτών της ΝΔ στο νέο σχήμα, η απομάκρυνση πολλών σημερινών υφυπουργών, αλλά και η αναβάθμιση ορισμένων γενικών γραμματέων.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξουν μερικές ηχηρές μετακινήσεις υπουργών που μέχρι σήμερα θεωρούνται αμετακίνητοι. Αυτοί που δεν θα αλλάξουν πόστο είναι του οικονομικού επιτελείου, ενώ τα πρόσωπα που αποτελούν το λεγόμενο επιτελικό κράτος (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Πιερρακάκης, Λιβάνιος και λοιποί) θα παραμείνουν αμετακίνητοι ή ενδεχομένως να αναβαθμιστούν. Πολύ δύσκολα θα αλλάξουν, επίσης, οι υπουργοί των υπουργείων που ασχολούνται με τα εθνικά ζητήματα.

Βέβαια, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος υποστηρίζει ότι δύσκολα θα υπάρξουν σήμερα ανακοινώσεις, ωστόσο σε κάθε περίπτωση προεξοφλείται αυτή η εβδομάδα ως η εβδομάδα των ανακοινώσεων για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Το σίγουρο είναι πως οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση θα ανακοινωθούν πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που διοργανώνεται από το Σάββατο 11 έως και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, στη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αποτυπώνεται και η βούληση των πολιτών για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς 1 στους 2 λέει τάσσεται υπέρ ενός ανασχηματισμού.

Αναφορικά με την κατεύθυνση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ο δομικός ανασχηματισμός, που ουσιαστικά είναι ο πρώτος μετά από μια διετία διακυβέρνησης, αναμένεται να περιλαμβάνει μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών, αποπομπή υπουργών και ίσως αλλαγές σε χαρτοφυλάκια ή την δημιουργία καινούργιων. Από την άλλη πλευρά, λιγότεροι θα είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί που θα αξιοποιηθούν, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι θα αξιοποιηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, υπό την έννοια ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη θα είναι να πάει μέχρι τις επόμενες εκλογές με το νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα προκύψει.

Ούτως ή άλλως, οι προαναφερθείσες αλλαγές βρίσκονται προ των πυλών από την ημέρα που ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές και προανήγγειλε τον ανασχηματισμό με τη φράση «οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης».

Ανοιχτό άφησαν το «παράθυρο» του ανασχηματισμού τις προηγούμενες ημέρες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως όταν έρθει η ώρα ο πρωθυπουργός θα αποδώσει ευθύνες και θα προβεί στην όποια λειτουργική και οργανική αντικατάσταση χρειαστεί, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:10 - 30 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.