ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπρα ντε φερ εντυπώσεων Μητσοτάκη-Τσίπρα για τον Αποστολάκη: Σκληρές εκφράσεις

18:15 - 31 Αυγ 2021 | Πολιτική
Μπρα ντε φερ εντυπώσεων Μητσοτάκη-Τσίπρα για τον Αποστολάκη: Σκληρές εκφράσεις
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδοθεί από το μεσημέρι της Τρίτης (31/8) σε ένα γαϊτανάκι σκληρών ανακοινώσεων, με στόχο να κερδίσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων μετά την εμπλοκή που προέκυψε στον ανασχηματισμό, με υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, με τον Ευάγγελο Αποστολάκη να αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Πρώην υπουργός Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, ο εν αποστρατεία ναύαρχος, φαίνεται πως αποδέχθηκε αρχικά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε επικαλούμενος την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και αφού πρώτα από το περιβάλλον Τσίπρα είχε διαρρεύσει έντονη δυσαρέσκεια.

Αμέσως μετά, η όποια πρόθεση πολιτικής συναίνεσης εξελίχθηκε σε σκληρή πολιτική κόντρα ανάμεσα σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου.

Ο Αποστολάκης έγινε από προδότης... ήρωας και από λυτρωτής... δειλός.

Η μεν κυβέρνηση θεωρεί πως ο ναύαρχος δείλιασε στις πιέσεις Τσίπρα, η δε αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μητσοτάκη πως πήγε να ξεγελάσει τον Αποστολάκη, λέγοντάς του πως έχει εξασφαλίσει συναίνεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια εξέδωσε σειρά ανακοινώσεων. Μάζεψε τις επικρίσεις στον κ. Αποστολάκη και επιτέθηκε στην κυβέρνηση. Αρχικά, μίλησε για φιάσκο του Μαξίμου και στη συνέχεια έκανε ευθείες αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήσε "πολιτικό απατεώνα".

«Η ακύρωση του νέου υπουργείου για την κλιματική κρίση» αποτελεί «επιβεβαίωση του πολιτικού τακτικισμού», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη "παρουσιάζοντας ψευδώς την εικόνα περί δήθεν επιθυμίας του να υπάρξει διακομματική συνεννόηση".

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά, καθώς τους ενημέρωσε για την υπουργοποίηση Αποστολάκη μόλις πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για "σταλινισμό" από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μέσα σε 2 ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε, ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ‘’άξιο στέλεχος’’ που παγιδεύτηκε. Όταν αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης, καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια. Όταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε το λόγο του και ''συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις'', επαινείται. Ο Σταλινισμός ζει», σχολίασε ο κ. Οικονόμου.

Απολογισμός

Η πολιτική διαμάχη αναμένεται να συνεχίστει και είναι δεδομένο πως ο ανασχηματισμός δεν είναι αντάξιος των κυβερνητικών προσδοκιών. Σήκωσε πολλή κουβέντα και αντί να αφαιρέσει επιχειρήματα από την αντιπολίτευση, με την απομάκρυνση Χρυσοχοϊδη- Χαρδαλιά, τελικά δημιουργεί ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης.

Το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας παραμένει ανοιχτό και ανεξαρτήτως ποιος φταίει είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογηθεί αυτή η υπαναχώρηση. Όταν ανακοινώνεις νέο υπουργείο και νέο υπουργό και τελικά αναγκάζεσαι να ανακαλέσεις, σίγουρα δεν κάνεις καλό στο προφίλ σου.

Ούτε στη χώρα βέβαια που χρειάζεται λύσεις. Άλλωστε, εξαρχής ήταν περίεργη η σκέψη να διαχωριστεί η Αστυνομία από την Πυροσβεστική σε δύο διαφορετικά υπουργεία. Η εμπλοκή που προέκυψε είναι άγνωστο τι θα γεννήσει.

Όλα τα παραπάνω καλείται να διαχειριστεί ο Πρωθυπουργός οδεύοντας στη ΔΕΘ, με την ατζέντα να μη διαμορφώνεται τελικά όπως θα ήθελε και με τα ερωτήματα που ενδεχομένως θα κληθεί να απαντήσει είναι πολλά, κρίσιμα και δύσκολα...

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:37 - 31 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.