ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμη Σύνοδος EuroMed9 για Κλίμα και μηνύματα Μακρόν στην AUKUS

08:00 - 17 Σεπ 2021 | Πολιτική
Κρίσιμη Σύνοδος EuroMed9 για Κλίμα και μηνύματα Μακρόν στην AUKUS
«Παρέλαση» Ευρωπαίων ηγετών θα πραγματοποιηθεί σήμερα (17/9) στην Αθήνα, με αφορμή την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής (EuroMed9) που θα γίνει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τους ηγέτες του EuroMed7 (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Ισπανίας), αλλά και τους πρωθυπουργούς Σλοβενίας και Κροατίας που θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εκτός απροόπτου, τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, καθώς και τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Απών θα είναι ο Πορτογάλος πρόεδρος, Αντόνιο Κόστα, καθώς στη χώρα θα διεξάγονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Στο… πόδι του θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της κλιματικής κρίσης, της πολιτικής προστασίας και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στην φετινή ευρωμεσογειακή σύνοδο είναι και το γεγονός ότι θα συμμετέχει στις εργασίες της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Δύο διαφορετικά κείμενα, αφενός η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον και αφετέρου η πολιτική Διακήρυξη της Med9, αναμένεται να υιοθετηθούν από τους «9» των νοτίων χωρών της Ε.Ε. στη Διάσκεψη της Αθήνας.

Η EuroMed9 αποκτά, επίσης, νέα γεωπολιτική διάσταση μετά και την αιφνιδιαστική τριμερή σύμπραξη ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, κάτω από το ακρωνύμιο AUKUS. Μάλιστα, η συμμετοχή του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στη Σύνοδο αναμένεται να συνοδευθεί με την πρώτη του δημόσια αντίδραση στο τριμερές αγγλοσαξωνικό σχήμα, συγκεντρώνοντας όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας.

Το πρόγραμμα

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα αρχίσουν στις 15:30.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EuroMed9. Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και στις 20:30 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

Σημειώνεται ότι θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο και θα παρίσταται στις διμερείς συναντήσεις του (μέχρι στιγμής προγραμματισμένα είναι δύο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Ντράγκι και Πλένκοβιτς) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:18 - 17 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.