ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηταράκης:Η Ελλάδα δεν προκαλεί, μήνυμα η στήριξη από τη Γαλλία

12:02 - 05 Οκτ 2021 | Πολιτική
Μηταράκης:Η Ελλάδα δεν προκαλεί, μήνυμα η στήριξη από τη Γαλλία
Ως πολύ ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη βλέπει ο Νότης Μηταράκης την ελληνογαλλική συμφωνία, όπως δήλωσε την Τρίτη (5/10) στον Παραπολιτικά 90.1.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν κατά 90% σε σχέση με το 2019, ενώ αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς στις δομές.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η ελληνογαλλική συμφωνία θα επιτείνει την προκλητικότητα της Τουρκίας ή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά 

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας να θωρακίσει την εθνική της άμυνα. Η κατεύθυνση πάντα της Ελλάδας είναι αμυντική. Η Ελλάδα ποτέ δεν είναι μια χώρα η οποία προκαλεί τους γείτονές της, σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο, ενισχύει την αμυντικής της ικανότητα και η στήριξη από τη Γαλλία στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη. Στα πλαίσια και  της ΕΕ   ευελπιστούμε ότι θα δούμε περαιτέρω συνεργασία και νομίζω ότι οι εξελίξεις στα μεγάλα ζητήματα, η συμφωνία που έγινε  μεταξύ ΗΠΑ –Αυστραλίας –Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με την Κίνα επέτεινε την ανάγκη ως έμμεσο αποτέλεσμα της περαιτέρω αυτοδύναμης  θωράκισης της ΕΕ και νομίζω ότι αυτή η συμφωνία Ελλάδας –Γαλλίας είναι το πρώτο βήμα μιας τέτοιας ενέργειας. Από εκεί και πέρα δεν θεωρώ ότι η Τουρκία έχει κανένα λόγο να αντιδράσει στο μεταναστευτικό, αντίθετα θεωρώ ότι έχουμε μια καλή συνεργασία σε επίπεδο Ερντογάν –Μητσοτάκη για το θέμα του μεταναστευτικού. Η πρόσφατη συνομιλία έγινε σε ένα πολύ καλό κλίμα, η πραγματικότητα είναι ότι παρά τη ρητορική των τελευταίων ημερών στην πράξη δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια αλλαγή της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Εγώ σκοπεύω τις επόμενες εβδομάδες προσκεκλημένος του τούρκου  υπουργού Εσωτερικών να επισκεφτώ την Άγκυρα για να συζητήσουμε τα θέματα του μεταναστευτικού τα οποία προσπαθούμε να τα κρατήσουμε σε ένα επίπεδο ΕΕ-Τουρκίας πέρα των διμερών εντάσεων ή ζητημάτων».

Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές

«Οι ροές φέτος είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με το 2019, στο μισό περίπου του 2020, αυτό δείχνει ότι είναι πάρα πολύ μειωμένες. Τον Ιούλιο φέτος σε όλα τα νησιά μπήκαν 102 άτομα, τον Αύγουστο 265, τον Σεπτέμβριο έχουν μπει 110. Το 2021 έχουν μπει συνολικά στη χώρα περίπου 6.000 άνθρωποι, έχουν φύγει νόμιμα είτε με μετεγκαταστάσεις είτε με απελάσεις είτε με επιστροφές περίπου 9.000 άρα έχουν φύγει περισσότεροι  από ότι μπήκαν.  Από εκεί και πέρα όμως μόνο  η Γερμανία φέτος έχει δηλώσει ότι 25.000 από την Ελλάδα αναγνωρισμένοι πρόσφυγες φύγαν  από την Ελλάδα και έχουν πάει μόνο στη Γερμανία. Αυτό δείχνει ότι ο αριθμός αυτών  που φεύγουν από τη χώρα μας πλέον την τελευταία διετία, από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι περισσότεροι από όσοι έρχονται. Δηλαδή την πίεση που δεχτήκαμε την περίοδο ’15-’19 πλέον την αναστρέφουμε. Αυτό θέλει χρόνο αλλά σίγουρα κάθε μήνα έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων σε σχέση με αφίξεις.  

Εμείς θεωρούμε ότι όποιος παίρνει άσυλο στην ΕΕ, και το έχω πει  και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, πρέπει να ξανα εξετάσουμε τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο. Δεν είναι λογικό να μιλάμε για ευρωπαϊκή διαδικασία ασύλου, να μιλάμε για  ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλλά από εκεί και πέρα όταν κάποιος πάρει άσυλο να αποτελεί εθνική υποχρέωση του κράτους μέλους  να ενσωματώσει κάποιον που δεν θέλει να μείνει σε αυτή τη χώρα. Άρα νομίζω ότι η Ευρώπη στα πλαίσια του νέου συμφώνου και εκεί είναι όλη η μεγάλη δυσκολία διαπραγμάτευσης, και την Παρασκευή θα έχουμε τον επόμενο γύρο στα πλαίσια του συμβουλίου υπουργών, είναι να έχουμε το νέο σύμφωνο να προβλέπει  ενισχυμένες ρήτρες υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Κάτι που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα δέχονται μετεγκαταστάσεις με ένα οργανωμένο τρόπο που δυστυχώς η συνθήκη του Δουβλίνου αντιθέτως αποτρέπει και απαγορεύει τις μετακινήσεις αιτούντων άσυλο ή προσφύγων σε άλλες χώρες. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι η πραγματικότητα μετά το νέο σύμφωνο γιατί η ανάγκη παροχής ασύλου απορρέει από το διεθνές δίκαιο και αφορά συνολικά την Ευρώπη και όχι τα μεμονωμένα κράτη μέλη».

Αναφορικά με τη χθεσινή σύλληψη μέλους του ISIS στο κέντρο της Αθήνας 

«Αυτές οι ειδήσεις δείχνουν ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές συνεργαζόμενοι με το εξωτερικό κάνουν συλλήψεις. Με το νέο νόμο για τις απελάσεις  τον οποίο ψήφισε η Βουλή πριν από λίγες εβδομάδες κλείσαμε πάρα πολλές  τρύπες. Και σας θυμίζω την μεγάλη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της Αριστεράς για την αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου  γιατί πράγματι είχαμε ένα καθεστώς το οποίο επέτρεπε απανωτές και πολλαπλές ενστάσεις. Αυτό το καθεστώς  για ανθρωπιστικούς λόγους που υπήρχε το οποίο  ουσιαστικά ήταν ένα παραθυράκι που απορρίπταμε το άσυλο αλλά μετά έλεγε «ναι αλλά ανθρωπιστικοί λόγοι», το κλείσαμε και αυτό πλέον δεν υπάρχει η άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς  λόγους και πλέον δημιουργούνται και τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα τα οποία οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι παίρνουν αρνητική απόφαση πλέον θα κρατούνται μέχρι να φύγουν».  

- Ο συγκεκριμένος άνθρωπος πράγματι την ίδια διαδικασία ακολούθησε, πήγε δύο φορές και στο Πρωτοβάθμιο και στο Δευτεροβάθμιο, του απέρριψαν το αίτημα, παρέμεινε στη χώρα μας. Πήγε και στα Διοικητικά δικαστήρια, τέσσερα χρόνια είναι εδώ  

«Εδώ βλέπετε δύο παθογένειες, η μια είναι η μεγάλη καθυστέρηση που υπήρχε στο παρελθόν στα αιτήματα ασύλου. Όταν εμείς αναλάβαμε το ‘19 οι συνολικές εκκρεμότητες ήταν 200.000 αιτήματα, σήμερα είναι 40.000 και μέχρι τον Ιανουάριο –Φεβρουάριο θα είναι μηδενισμένα άρα σημαίνει ότι  αυτός που σήμερα  φτάνει στα νησιά παίρνει τελική απόφαση εντός 20 ημερών.  Το δεύτερο είναι ότι στα νησιά δεν είχαμε κέντρα κράτησης ώστε αν αυτός  έχει αρνητική απόφαση και πρέπει να κρατηθεί γιατί η Αστυνομία κρίνει  ότι πρέπει να κρατηθεί, δεν υπήρχε δυνατότητα. Τώρα με το κλειστό κέντρο στη Σάμο, σύντομα με τη Λέρο και την Κω μέσα στο Νοέμβριο  αναμένονται τα εγκαίνια, και τη λειτουργία το ‘22 στη Λέσβο και στη Χίο κλειστών χώρων μας επιτρέπει να προστατεύσουμε την εθνική ασφάλεια. Αυτός είναι ο σχεδιασμός από την πρώτη μέρα που μιλάμε για κλειστές ελεγχόμενες δομές και για αυτό είναι απαραίτητες. Γεγονότα σαν το χθεσινό δείχνουν την αναγκαιότητα να είμαστε  πιο θωρακισμένοι από κινδύνους που πράγματι υπάρχουν. Κανείς δεν κρύβει ότι υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι και για αυτό είμαστε  και πολύ αυστηροί  πλέον στην ασφάλεια των συνόρων μας γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι πύλη εισόδου».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πίεση από την Κομισιόν να  δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός στα σύνορα που θα ελέγχεται η τήρηση του διεθνούς δικαίου  

«Δεν τίθεται κανένα θέμα να δημιουργηθεί κάποιος  ειδικός έκτακτος μηχανισμός ελέγχου των ελληνικών συνόρων. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν υφίσταται  συζήτηση για τη δημιουργία τέτοιων εκτάκτων μηχανισμών. Η ασφάλεια των συνόρων είναι ευθύνη της  κυβέρνησης, ο έλεγχος των αρχών είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης. Έτσι λειτουργούν τα  ευνομούμενα κράτη, έκτακτους ειδικούς μηχανισμούς με συμμετοχές οργανώσεων, ΜΚΟ κλπ αυτά δεν λειτουργούν σε μια ευνομούμενη κοινωνία. Από εκεί και πέρα το καθεστώς καθορισμού της Τουρκίας ως ασφαλής χώρας έχει δύο στόχους. Ο κύριος στόχος είναι η αποτροπή δηλαδή να ξέρει ο άλλος ότι άμα έρθει στην Ελλάδα θα μπλοκαριστεί και θα  κρατηθεί τελικά γιατί δεν θα πάρει άσυλο. Και αυτό μεταφράζεται όχι σε μεγάλες επιστροφές προς την Τουρκία, που δεν υπάρχουνε, μεταφράζεται  σε πολύ χαμηλές ροές από την Τουρκία. Είναι ένα αποτρεπτικό καθεστώς, από εκεί και πέρα η λειτουργία των κλειστών δομών στα νησιά που θα μας δώσει τη δυνατότητα να κρατήσουμε αυτόν που έχει αρνητική απόφαση και πρέπει να απελαθεί ταχύτατα θα στείλει ένα επιπλέον μήνυμα στους λαθροδιακινητές «μην περάσετε στα ελληνικά νησιά αν δεν δικαιούστε διεθνούς προστασίας γιατί θα βρεθείτε εγκλωβισμένοι και θα κρατήστε όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία». Αποτρεπτικός είναι ο ρόλος της απόφασης αυτής και άμα δείτε τις ροές του φετινού καλοκαιριού  που είναι οι χαμηλότερες εδώ και δεκαετίες δείχνει ότι λειτουργεί αυτό».

Αναφορικά με τα ποσοστά των  εμβολιασμών στις δομές      

«Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις δομές είναι ανήλικοι και κάτω από 12 ετών. Σε μια οικογένεια που είναι δύο γονείς και έξι παιδιά και αν έχουν εμβολιαστεί οι δύο γονείς το ποσοστό είναι το 20%. Στο συνολικό πληθυσμό είναι πάνω από 20%, είναι χαμηλό. Εμβολιασμοί γίνονται στις δομές αλλά οι εμβολιασμοί στις δομές είναι προαιρετικοί, από εκεί και πέρα είναι επιλογή καθενός  αν θα εμβολιαστεί ή όχι. Κάνουμε διαρκώς εκστρατείες και διαρκώς υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ μέσα στις δομές και γίνεται αυτή η συστηματική προσπάθεια να αυξηθεί αυτό το ποσοστό.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα είχαμε έναν πληθυσμό στις δομές 92 χιλιαδες άτομα, σήμερα έχουμε 40 χιλιάδες από αυτό τον πληθυσμό έχουμε 4 ανθρώπινων απώλειες ζωών και 0 απώλειες  στις δομές των νησιών και δεν έχουμε καθόλου περιστατικά, ή τουλάχιστον δεν έχουν δηλωθεί περιστατικά, που να υπάρχει αλληλοεπίδραση  από τον πληθυσμό των δομών στις τοπικές κοινωνίες. Άρα μέχρι στιγμής στην πράξη οι δομές φιλοξενίας μεταναστών δεν έχουν επηρεάσει την πανδημία. 

Από τη στιγμή που ο εμβολιασμός στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτικός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός σε μια κατηγορία πληθυσμού αυτό θα δημιουργούσε ένα πολύ μεγάλο θέμα. 


Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα είχαμε έναν πληθυσμό στις δομές 92 χιλιαδες άτομα, σήμερα έχουμε 40 χιλιάδες από αυτό τον πληθυσμό έχουμε 4 ανθρώπινων απώλειες ζωών και 0 απώλειες  στις δομές των νησιών και δεν έχουμε καθόλου περιστατικά, ή τουλάχιστον δεν έχουν δηλωθεί περιστατικά, που να υπάρχει αλληλοεπίδραση  από τον πληθυσμό των δομών στις τοπικές κοινωνίες. Άρα μέχρι στιγμής στην πράξη οι δομές φιλοξενίας μεταναστών δεν έχουν επηρεάσει την πανδημία. 

Από τη στιγμή που ο εμβολιασμός στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτικός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός σε μια κατηγορία πληθυσμού αυτό θα δημιουργούσε ένα πολύ μεγάλο θέμα». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.