ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Ασύμφορη Συμφωνία-Δεν καλύπτει την ΑΟΖ, που αμφισβητεί η Τουρκία

13:34 - 07 Οκτ 2021 | Πολιτική
Τσίπρας: Ασύμφορη Συμφωνία-Δεν καλύπτει την ΑΟΖ, που αμφισβητεί η Τουρκία
Η Συμφωνία επικυρώνει το δόγμα του περιορισμού της Ελλάδας στα 6 ναυτικά μίλια και δεν καλύπτει τα 12 ναυτικά μίλια και την ΑΟΖ, τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας, επιμένοντας στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μην την υπερψηφίσει.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως φέρνουν προς επικύρωση μία ασύμφορη αμυντική Συμφωνία, η οποία έχει και δύο σημαντικές αδυναμίες.

"Ανέβηκε το χρέος πάνω από το 200%, έχουν πεθάνει 15000 άνθρωποι από κορονοϊό και αυξάνετε τις δαπάνες για την άμυνα στο 41%; Είναι λογικό;" αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και υποστήριξε πως η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας. "Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες με τα λεφτά του ελληνικού, λες και είναι γραβάτες", σημείωσε σκωπτικά.  «Φουσκώσατε τον αμυντικό προϋπολογισμό με πάνω 10 δισ. ευρώ χωρίς σχεδιασμό και εισηγήσεις των επιτελείων και χωρίς εγγυήσεις συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως απορρίπτει τη Συμφωνία επειδή εμπλέκει τη χώρα σε εξαιρετικά επικίνδυνα παιχνίδια και δίνει συναίνεση σε διατυπώσεις που μας εκθέτουν σε κινδύνους.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη διαφωνία του για το άρθρο 2, το οποίο όπως είπε δεν καλύπτει την ΑΟΖ, ούτε τα 12 μίλια. Ούτως ή άλλως είπε, η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα 6 μίλια, αλλά τα 12 και την ΑΟΖ. Αυτό το σκέλος δεν το καλύπτει η Συμφωνια, σημείωσε.

Για το άρθρο 18 είπε πως "δημιουργεί υποχρέωση να πολεμήσουμε στην Αφρική στο Σαχέλ στο πλευρό της Γαλλίας, ενώ η Γαλλία συνδράμει στρατωτικά στην Ελλάδα μόνο σε περίπτωση εισβολής".

Στις αναφορές του Πρωθυπουργού για ιστορική στιγμή που δεν "σηκώνει" μικροπολιτικούς καιροσκοπισμούς, ο κ. Τσίπρας αντεπιτέθηκε και υπενθύμισε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών: "Ποιος μιλάει για εθνική ευθύνη και μικροπολιτικό καιροσκοπισμό; Αυτός που ψάρεψε στα θολά νερά της ακροδεξιάς για τη Συμφωνία των Πρεσπών;" αναρωτήθηκε.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας, καθώς "κρύβει" κινδύνους και δεν δικαιολογεί το θριαμβευτικό κυβερνητικό λόγο. Για τη σχέση με την Τουρκία και την προοπτική της Χάγης, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως η κυβέρνηση εγκαταλείπει αυτό το δρόμο και αφήνει μετέωρη τη χώρα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 07 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.