ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα ζητά να πληρώσει η ΕΕ τους συνοριακούς φράχτες

20:30 - 08 Οκτ 2021 | Πολιτική
Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδας, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει η ΕΕ την κατασκευή φραχτών στα σύνορά τους για να εμποδίσουν την άφιξη μεταναστών.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Τσεχίας, Δανίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λιθουανίας, Λετονίας, Πολωνίας και Σλοβακίας σημειώνουν στην επιστολή τους ότι «ένα φυσικό φράγμα φαίνεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλης της ΕΕ και όχι μόνο των χωρών μελών της πρώτης γραμμής. Η επιτήρηση των συνόρων δεν αποτρέπει τις απόπειρες παράνομης διέλευσης».

Η επιστολή στάλθηκε την Πέμπτη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

«Αυτό το θεμιτό μέτρο θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο πρόσθετης και επαρκούς χρηματοδότησης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», σημειώνουν και ζητούν επίσης «μια ισχυρή απάντηση για να αντιμετωπιστούν η εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης και οι υβριδικές απειλές.

Καμία τρίτη χώρα δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το σύστημα ασύλου μας για να ασκεί πολιτικές πιέσεις και να εκβιάζει την ΕΕ και τις χώρες μέλη ή να εκμεταλλεύεται την παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν».

Τον Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της ανέγερσης ενός φράχτη μεταξύ της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας, σημειώνοντας όμως ότι το έργο δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σημειώνει ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν «τη δυνατότητα και το δικαίωμα να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορά τους. Δεν είμαι κατά. Όμως, όσον αφορά το αν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι είναι περιορισμένοι, για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή φραχτών, στη θέση άλλων πραγμάτων που είναι επίσης σημαντικά, αυτό είναι άλλο ζήτημα».

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.