ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τρέιλερ» για την Εξεταστική από Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή

12:28 - 18 Οκτ 2021 | Πολιτική
«Τρέιλερ» για την Εξεταστική από Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή
Η μονομαχία Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία, εκτός από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση της κατάστασης και ιδιαίτερα το πρόγραμμα των εμβολιασμών αποτελέσε ουσιαστικά ένα... τρέιλερ για την εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ελέγξει τη χρηματοδότηση σε ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση με αφορμή τη λίστα Πέτσα, αλλά και για συγκεκριμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων, με την κυβέρνηση, όμως, να παίρνει τη σκυτάλη και να ζητά έρευνα προ πανδημίας.

Κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας για να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, ώστοσο, ζήτησε "να ψάξουμε από κοινού τις χρηματοδοτήσεις σε ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων από το 2015 μέχρι σήμερα".

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό των υπολοίπων κομμάτων να συμφωνήσουμε σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, να ελεγχθεί η χρηματοδότηση στα μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Στην εξεταστική θα τα ψάξουμε όλα".

Είχε προηγηθεί αιχμηρή ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με αφορμή την πανδημία προσπάθησε να στήσει "καθεστώς" με χρηματοδοτήσεις σε ΜΜΕ από τον κρατικό προϋπόλογισμό.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε μάλιστα μία σειρά από ερωτήσεις ως... τρέιλερ για την εξεταστική:

«Πείτε μας γιατί δώσατε 20.000 στο Βεργίνα TV που έχει αντιεμβολιαστικές εκπομπές. Με ποια κριτήρια χρηματοδοτήσατε κανάλια στην περιφέρεια με προτροπές κατά της χρήσης μάσκας και κατά του εμβολιασμού. Γιατί δώσατε 16.000 ευρώ για να προπαγανδίζει ότι στόχος της πανδημίας είναι να σκοτώσει παιδιά. Με ποια λογική χρηματοδοτείτε τους ψεκασμένους και τώρα έρχεστε να κατηγορήσετε εμάς. Τι απέδωσε η τελευταία καμπάνια του υπουργείου Υγείας;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε λέγοντας πως η κυβέρνηση έκανε απλώς μία καμπάνια για να πείσει τους πολίτες να αποδεχθούν τις αποφάσεις για την πανδημία, ενώ σημείωσε πως όπου παρατηρήθηκαν αντιεμβολιαστικές απόψεις επιβλήθηκαν πρόστιμα από το ΕΣΡ.

Όσο για τις δημοσκοπήσεις είπε πως ουσιαστικά έπεσαν μέσα στο αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών και πως μόνο ορισμένες εταιρείες σε έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Ντοκουμέντο, έδιναν διαφορετικά ποσοστά.

Ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστησαν λοιπόν το πλαίσιο της επόμενης μεγάλης μάχης και πλέον αναμένονται οι εξελίξεις για το πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής και φυσικά το χρονοδιάγραμμά της.

Όσο για την πανδημία που ήταν και το βασικό θέμα της συζήτησής τους, συμφώνησαν για ακόμη μία φορά ότι διαφωνούν. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς και παρέθεσε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και τους αυξημένους αριθμούς νεκρών το τελευταίο διάστημα, με τον Πρωθυπουργό να κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως παρουσίασε ψεύτικα στοιχεία.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υπονόμευση της εθνικής στρατηγικής, αλλά και για αντιεμβολιαστική ρητορική.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.