ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απειλεί η Άγκυρα: Θα απαντήσουμε στην Κύπρο, αν ξεκινήσει γεωτρήσεις

22:58 - 21 Οκτ 2021 | Πολιτική
Απειλεί η Άγκυρα: Θα απαντήσουμε στην Κύπρο, αν ξεκινήσει γεωτρήσεις
Με κατηγορίες κατά απειλές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέρχεται η Τουρκία, καταλογίζοντάς τους «βήματα που αυξάνουν την ένταση» και προειδοποιώντας ότι θα «απαντήσει» εάν η Λευκωσία ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ, απειλεί την Κύπρο με επέμβαση ως «απάντηση» σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύει κατηγορίες σε Αθήνα και Λευκωσία για προκλητικές κινήσεις «που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του Τανζού Μπιλγκίτς (φωτο), αναφέρει τα εξής:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης».

Τελευταία τροποποίηση στις 23:02 - 21 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.