ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Προαναγγελία έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

14:12 - 23 Μαρ 2022 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Προαναγγελία έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας
Έλεγχο στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν υπερκέρδη που οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη (23/3) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο. Με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολη άσκηση γιατί η ελληνική αγορά συνδέεται με την ευρωπαϊκή. Απαιτείται δουλειά. Ένα είναι σίγουρο: εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες».

Στη συνεέχεια πρόσθεσε: «Οι αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου είναι βέβαιο ότι οδήγησαν σε αυξημένα κέρδη για τις επιχειρήσεις ενέργειας. Εκεί που βρεθούν υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν υπερκέρδη.

Με το που θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθούμε», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας. Ίσως περιμένατε να ακούσετε άλλα. Θα ήταν όμως πιο θετικό να συμφωνήσουμε παρά να ψάχνετε ευκαιρίες για φωνές όταν συμφωνούμε. Τα μεγάλα υπερκέρδη δεν είναι στις Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά στους πρωτογενείς πωλητές ενέργειες. Μην έχετε λοιπόν αυταπάτη ότι αυτό θα κλείσει κάποια τρύπα και θα καλύψουμε όλες τις απώλειες. Αυτοί που θησαυρίζουν σήμερα είναι όσοι παράγουν».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο με τις επιδοτήσεις στα καύσιμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι υπηρετεί μια διπλή στόχευση, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ΕΝΦΙΑ: «Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν φέτος 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2018 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σχεδόν οκτώ στους δέκα θα δουν έως και 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους».

Να σημειώσουμε πως ο Πρωθυπουργός απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είπε πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αν και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως "όποτε κι αν γίνουν, θα τις χάσετε".

Για τον πόλεμο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως:

"Η Ελλάδα συντάχθηκε εξαρχής με το πλευρό του δικαίου, της Ουκρανίας και των χιλιάδων συμπολιτών μας που δοκιμάζονται, ειδικά στη Μαριούπολη. Σε αυτό το μέτωπο δεν χωρούν δισταγμοί: Οι Ελληνες είμαστε με την ελευθερία".

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι η πόρτα μας μπορεί να είναι κλειστή σε κάθε πρόκληση, αλλά το παράθυρο ανοικτό σε συζητήσεις. Ο αναθεωρητισμός πρέπει να μείνει μακριά από την περιοχή μας. Πρέπει να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς περιττές εντάσεις.

Στην δευτερολογία του, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που υπολόγισε τα υπερκέρδη αυτά σε 1,4 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε μία τέτοια περίπτωση, το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό μέσω έκτακτης φορολόγησης.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα έκανε λόγο για λαϊκίστικη χυδαιότητα του λόγου του αναφερόμενος στην αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρωτολογία του όπου και είπε «πάρτε πίσω τα κλεμμένα». «Σταματήστε αυτή την συζήτηση με τα υπερκέρδη αφού συμφωνούμε ότι θα τα φορολογήσουμε, εκτός εάν θέλετε να τα φορολογήσουμε από πριν χωρίς να ξέρουμε πόσα είναι», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 23 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.