ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alert Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή στήριξη:Να σπάσουμε τη σύνδεση φυσικού αερίου-πετρελαίου

13:19 - 09 Απρ 2022 | Πολιτική
Alert Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή στήριξη:Να σπάσουμε τη σύνδεση φυσικού αερίου-πετρελαίου
Την πρότασή του να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου με αυτή του πετρελαίου σε πανευρωπαϊκό κατέθεσε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών το μεσημέρι του Σαββάτου (9/4) ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να ρισκάρει για οικονομικούς λόγους την επιστροφή των δυνάμεων του λαϊκισμού και κάλεσε να υπάρξουν άμεσα εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ματίας Κόρμαν, την οποία συντονίζει ο δημοσιογράφος του Politico Φλόριαν Έντερ.

Από τον πρώτο γύρο της συζήτησης ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ενεργειακά και κατέθεσε τις προτάσεις του, που θεωρεί πως είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

"Πρέπει να σπάσουμε τη σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με αυτή του πετρελαίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο", υπογράμμισε και πρόσθεσε:

"Είναι αναγκαίο να λάβουμε αποφάσεις που θα συγκρατήσουν τις τιμές και θα προστατεύσουν τους πολίτες.

Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να ενισχυθούν και πάλι".

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως "υπάρχει επίσης η επιλογή να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Πρέπει γενικώς να είμαστε δημιουργικοί και να λάβουμε ενωμένοι αποφάσεις.

Είναι διαθέσιμα 230 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε σωστά. Σιγουρα δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Αν δεν γινει πανευρωπαϊκά, θα το κάνει ο καθένας σε εθνικό επίπεδο.

Στην Ελλάδα, πάντως, κανουμε ό,τι είναι δυνατό για να περιορίσουμε τον "πόνο" στην πραγματική οικονομία και θα συνεχίσουμε τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας", σημείωσε.

Συνεχίζοντας το σκεπτικό του ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος πως υπάρχουν λύσεις, αρκεί να ληφθούν άμεσα αποφάσεις: "Πρέπει να ενθαρρύνουμε φυσικά και τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά πρέπει να γίνουν και οι παραπάνω παρεμβάσεις, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη πρόκληση.  Πιστεύουμε πάντα ότι οι κρίσεις είναι ευκαιρίες για επιτάχυνση των απαραίτητων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Το όραμα είναι ακόμα το ίδιο με το οποίο εκλεγήκαμε το 2019 και με το οποίο το 2023 θα ζητήσουμε αν θέλουν να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη μας.

Πήραμε ήδη τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το καλοκαίρι θα βγούμε από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και θα συνεχίσουμε να μεταρρυθμίζουμε τη χώρα και να στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών με κάθε δυνατό τρόπο. Χωρίς βέβαια να ρισκάρουμε τη δημοσιονομική πορεία της χώρας".

«Μπορεί να ξεφύγαμε λίγο από το προϋπολογισμό του 2022 λόγω των έκτακτων γεγονότων, αλλά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023» διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:39 - 09 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.