ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης- Βουλή: Το ελληνικό πανεπιστήμιο μπαίνει σε παγκόσμια εκπαιδευτική τροχιά

13:08 - 13 Ιουλ 2022 | Πολιτική
Μητσοτάκης- Βουλή: Το ελληνικό πανεπιστήμιο μπαίνει σε παγκόσμια εκπαιδευτική τροχιά
«Το ελληνική πανεπιστήμιο μπαίνει σε μια παγκόσμια εκπαιδευτική τροχιά, ανοίγεται με τόλμη σε διεθνείς συνεγασίες, οικοδομεί ολοκληρωμένους επιστήμονες», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την οργή του για την επίθεση στον σταθμό Real, υπογραμμίζοντας:

«Εκφράζω την οργή μου για την άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real. Να είστε σίγουροι πως η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες».

Παράλληλα, σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι χιλιάδες φοιτητές θα αξιοποιούν όσα προσφέρει το νέο νομοσχέδιο για το αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο.

«Σήμερα το σύνολο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για την Παιδεία και με αυτό το νομοσχέδιο, το 8ο κατά σειρά του υπουργείου Παιδείας, ολοκληρώνεται» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Το νέο τοπίο ολοκληρώνεται από τα 120 πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που τυγχάνουν μεγαλύτερης ανταπόκρισης από την ελληνική κοινωνία. Η επιλογή μας να δώσουμε προτεραιότητα στην δημόσια παιδεία δεν ήταν τυχαία. Νοιάζομαι για τους νέους, δεν είναι να τους χαϊδεύω τα αυτιά και να τους στρέφω σε σχολές που δεν έχουν αύριο, αλλά σε αυτές που έχουν πραγματικές πιθανότητες στην αγορά εργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νέο νομοσχέδιο που διευρύνει την ισχύ του δημόσιου πανεπιστημίου, οδηγώντας την ανώτατη παιδεία να ξανασυναντηθεί με τις βασικές αρχές της στη νέα εποχή».

Επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 4 συμφωνούν με το ελληνικό «Εράσμους», 4 στους 5 με την καθιέρωση της πρακτικής άσκησης.

«Οι ψεύτικες υποσχέσεις κατασκευάζουν ψεύτικες ζωές»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η «ισότητα δεν σημαίνει εξίσωση προς τα κάτω, αλλά να υπάροχυν οι ίδιες δυνατότητες για όλους, νοιάζομαι δεν σημαίνει ότι τους χαιδεύω τα αφτιά για να τους στρέψω σε ανύπαρκτες σχολές με αμφίβολο αύριο. Οι ψεύτικες υποσχέσεις κατασκευάζουν ψεύτικες ζωές».

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει πλέον σε μία παγκόσμια τροχιά, δημιουργεί πιο ολοκληρωμένους επιστήμονες» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Πρακτικά οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τη σχολή τους ως μία τετραετή παράταση των σχολικών τους χρόνων, όχι σαν μία μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας» συμπλήρωσε.

«Τα νέα προγράμματα θα ιδρύονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ύστερα από δεκαετίες αυτή η κυβέρνηση έρχεται να απελευθερώσει την δράση των πανεπιστημίων από την εκτελεστική εξουσία, παύει δηλαδή ο κρατικός πατερναλισμός», υπογράμμισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η εθνική παιδεία μπαίνει στην υπηρεσία της εθνικής οικονομίας», τόνισε, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε:

«Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετείτε όλοι στην κατ’ άρθρων ψηφοφορία, γιατί είναι εύκολη η γενική κριτική από την αντιπολιτευση. Μη βρεθούμε στην κατάσταση ενώ διαφωνείτε επί της αρχής να έχετε ψηφίσει περισσότερα από τα μισά άρθρα, για να πέσουν οι μάσκες της υποκρισίας και σε αυτήν την αίθουσα».

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο επιστρέφει»

«Ο άλλοτε μεγάλος απών, το δημόσιο πανεπιστήμιο, επιστρέφει για να μορφώσει τους Έλληνες και να διαμορφώσει τη νέα Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ακόμα μία γέφυρα μεταξύ της μόρφωσης και της εργασίας, η αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών θα συνοδεύεται από καταβολή αποζημίωσης, που θα είναι μία πρόβα για την επόμενη ημέρα».

«Όλα αλλάζουν, και ο τρόπος διακυβέρνησης των Πανεπιστημίων, για να εκλείψουν τα κρούσματα ευνοιοκρατίας. Και οι καθηγητές μας να είναι ζωντανά παραδείγματα για τους φοιτητές μας. Και οι ίδιοι οι εκλέκτορες θα ορίζονται ηλεκτρονικά και με τη συμμετοχή καθηγητών άλλων ιδρυμάτων» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αντί να κρύβεται ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και να πει ότι καταδικάζει απερίφραστα»

«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι εδώ, γιατί θα αναγκαζόταν να τοποθετηθεί για τις αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη» είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το βίντεο του Χριστόφορου Βερναρδάκη στο οποίο αναρωτιόταν αν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είναι η Ρούλα Πισπιρίγκου της Παιδείας.

«Θα έρθει όμως, δεν μπορεί να μην έρθει. Θα έχει όμως το πολιτικό θάρρος να ζητήσει μια προσωπική συγγνώμη από την υπουργό Παιδείας; Δεν είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Φοβάμαι ότι αυτό που είδαμε χτες δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Ο βερναρδακισμός είναι πολακισμός, είναι συριζαϊκός φαρισαϊσμός, είναι εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής. Είναι αυτό το τελευταίο σκαλοπάτι του λαϊκισμού, που ειχα προειδοποιήσει ότι θα δηλητηριάζει καθημερινά την πολιτική ατμόσφαιρα. Είναι ο κανόνας στο κόμμα σας. Πρόκειται για χυδαιότητα χωρίς σύνορα».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:58 - 13 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.