ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διοικητής ΕΥΠ: Δεν διαθέτουμε Predator- Ενστάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

18:38 - 29 Ιουλ 2022 | Πολιτική
Διοικητής ΕΥΠ: Δεν διαθέτουμε Predator- Ενστάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Πολλά ερωτήματα τέθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που συνεδρίασε την Παρασκευή (29/7), με αφορμή την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Παρά τις διαβεβαιώσεις από την ηγεσία της ΕΥΠ πως η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιο σύστημα παρακολούθησης, τα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση παραμένουν πολλά, ενώ συνδέονται και με τον "κοριό" στο τηλέφωνο του δημοσιογράφου, Κουκάκη.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές ο διοικητής της ΕΥΠ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει στην κατοχή το σύστημα Predator.

Πρόσθεσε δε πως «ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα». 

Την ίδια ώρα, πάντως, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για... σκιές στην υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε: «Θεωρούμε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Δεδομένου ότι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. Αντιθέτως από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά 3 εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες. Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον πρωθυπουργό που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγονται την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ενδεικτικά αναφέρω τη δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό ΕΥΠ με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούμενους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, η αλλαγή τρόπου πρόληψης προσωπικού ΕΥΠ. Η χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στην μόλυνση του τηλεφώνου Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης τηλεφώνου Ανδρουλάκη δείχνει ότι ο δράστης ήταν κοινός».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Καστανίδης τόνισε πως η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνιστά μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και Διαφάνειας, καθώς στοχοποιήθηκε ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Η διαλεύκανση της υπόθεσης δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατίας και των θεσμών. Δεν είναι τυχαίο σε αυτή την πολιτική συγκυρία ότι μόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εντοπίστηκε ως πιθανό θύμα παγίδευσης.

Ο κ. Καστανίδης φέρεται απευθυνόμενος στον Διοικητή της ΕΥΠ να ρώτησε αν ο κ.Κοντολέων γνώριζε τον Πρωθυπουργό πριν την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ και αν είχε επαφές με πρόσωπα που κατονομάζονται σε δημοσιεύματα για spyware. Τότε κατά πληροφορίες αντέδρασε έντονα ο Πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κ. Μπούρας.

Κατά τη συνεδρίαση, αναδείχθηκε και το ζήτημα των ιδιωτών, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ενδεχομένως να κάνουν παρακολουθήσεις.

"Η ΕΥΠ πρέπει να πει ποιοι είναι αυτοί οι ιδιώτες. Ερευνήθηκαν οι εν λόγω ιδιώτες; Αν όχι, είναι επικίνδυνοι, γιατί πως θα προστατευτεί η πολιτική ζωή και οι πολίτες; Γιατί έμεινε αρρύθμιστο το τοπίο ώστε ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί ελεύθερα τόσο βαριά συστήματα παρακολούθησης και παγίδευσης", τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν υπογραμμίζουν: "Σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη μόλις άνοιξε. Μετά την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκάλυψαν αυτά που έκρυβαν τόσους μήνες για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Καλούμε την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη να ερευνήσουν ποια πρόσωπα και ποιες εταιρείες εμπλέκονται στην χρήση του λογισμικού παγίδευσης και παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα. Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ζήτημα Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει εκπτώσεις".

Η θέση της κυβέρνησης

Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν κατηγορηματικός ότι ούτε η ΕΥΠ ούτε κάποια άλλη κρατική υπηρεσία ουδέποτε προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό άμεσα ή έμμεσα.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Πέραν αυτών ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης φέρεται να παρουσίασε αναλυτικό χάρτη με βάση έρευνα για την δράση του παράνομου συστήματος παρακολουθήσεων Pegasus ο οποίος δείχνει ίχνη του λογισμικού και στην Ελλάδα το 2018 επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, επικαλέστηκε έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κ. Πιερρακάκης μετά από επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα έχει ξεκινήσει να καταρτίζει σχέδιο ασφαλείας επικοινωνιών για τους βουλευτές.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 19:23 - 29 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.