ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρακολουθήσεις: Τεταμένο πολιτικό κλίμα- Αλλαγές στην ΕΥΠ και άνοιγμα Βουλής

08:35 - 09 Αυγ 2022 | Πολιτική
Παρακολουθήσεις: Τεταμένο πολιτικό κλίμα- Αλλαγές στην ΕΥΠ και άνοιγμα Βουλής
Έπειτα από ένα 24ωρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης για το θέμα των παρακολουθήσεων, τα δεδομένα είναι πως υπάρχει μεγάλο χάσμα κυβέρνησης- αντιπολίτευσης, ωστόσο, η Βουλή θα ανοίξει νωρίτερα από το προγραμματισμένο για να γίνει θεσμική συζήτηση και να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, ώστε να αποφύγει ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Η σχετική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη το μεσημέρι της Τρίτης (9/8) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χαρακτήρισε "νόμιμο λάθος" την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη τροφοδότησαν μία σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με ανταλλαγή δηλώσεων και ανακοινώσεων. Αναλυτικά ΕΔΩ

Είναι φανερό πως υπάρχει διαφορετική αντίληψη για το θέμα, με κορυφαία τελικά το αν νομιμοποιείται η ΕΥΠ να παρακολουθεί πολιτικά πρόσωπα. Υπήρξε και σχετική δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την κυβέρνηση πάντως να επιμένει πως η διαδικασία έγινε νόμιμα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει από τη μεριά του στο "γιατί" βρέθηκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ και ζητά επίμονα τη συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απόλυτα εκτεθειμένη την κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που ζήτησε να ανοίξει άμεσα η Βουλή. Τελικά, αντί για τις 30 Αυγούστου η Βουλή θα ανοίξει στις 22 και μέχρι τις 26 Αυγούστου θα οριστεί συζήτηση κορυφής για το θέμα.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις αλλαγές που προτείνει και οι οποίες περιλαμβάνουν:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Τον Δεκαπενταύγουστο ίσως υπάρξει μία μικρή... ανακωχή, ωστόσο, είναι δεδομένο πως πολύ σύντομα η πολιτική αντιπαράθεση θα κορυφωθεί, με την κυβέρνηση πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προεξοφλήσει το οτιδήποτε. Άλλωστε, εκεί που βαδίζαμε για έναν ήσυχο Αύγουστο, ξέσπασε ξαφνικά η πιο βαριά κρίση στην τριετή θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.