ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεραμέως: Στόχος είναι να αποδοθεί το πανεπιστήμιο σε όσους ανήκει

15:04 - 06 Σεπ 2022 | Πολιτική
Κεραμέως: Στόχος είναι να αποδοθεί το πανεπιστήμιο σε όσους ανήκει
Για τις νέες καινοτομίες που εισέρχονται στο σχολικό περιβάλλον, την έναρξη των σχολείων, καθώς και για τις αντιδράσεις σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, μίλησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm.

Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τόνισε:

«Δευτέρα 12 του μηνός ανοίγουν τα σχολεία μας, ανοίγουν με σημαντικές καινοτομίες και αλλαγές πρώτα απ’ όλα όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Θα ξέρετε ότι για περίπου 12 χρόνια δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός στο εκπαιδευτικό σύστημα, η κυβέρνηση μας συστηματικά έχει προσπαθήσει να εξυγιάνει το τοπίο. Θα δείτε τους περισσότερους εκπαιδευτικούς που έχουν υπάρξει στα σχολεία, έχουμε διορίσει 25 χιλιάδες εκπαιδευτικούς μόνιμους μετά από 12 χρόνια και ταυτόχρονα έχουμε προσλάβει και πάρα πολλούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για να καλύψουμε τις ανάγκες».

Παράλληλα, όσον αφορά στο ολοήμερο σχολείο η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι «από φέτος το ολοήμερο σχολείο αντί να τελειώνει στις 4 θα τελειώνει στις 5:30 στο 50% των ολοήμερων τμημάτων της χώρας. Το κάνουμε αυτό για δύο λόγους, πρώτα απ’ όλα γιατί με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την παρεχόμενη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Εννοώ ότι το νέο ολοήμερο διευρυμένο πρόγραμμα έχει ομίλους, έχει ρομποτική, έχει κατασκευές , έχει νέες δημιουργικές δράσεις. Δεύτερο πολύ σημαντικό στήριξη του εργαζόμενου γονέα, στήριξη των οικογενειών».

Σχολεία και πανδημία 

Όσον αφορά στην πανδημία, η υπουργός σημείωσε ότι «έχουν αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα, μέσα στο καλοκαίρι νόσησε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είναι διαφορετικά τα στοιχεία αυτής της μετάλλαξης».  

«Διεθνώς η τάση είναι να φύγουμε από τα μέτρα, έχουν ανοίξει τα σχολεία στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και σχεδόν πουθενά δεν υπάρχουν μέτρα. Συνεδρίασε η Επιτροπή των ειδικών την περασμένη εβδομάδα και ομοφώνως η επιτροπή σύστησε προς την κυβέρνηση να μην υπάρχουν υποχρεωτικά  μέτρα  παρά να υπάρχουν γενικές συστάσεις.  Από εκεί και πέρα όπως έχουμε πει επανειλημμένως  η πανδημία έχει μια δυναμική εξέλιξη και για αυτό και παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη αυτή  σε συνεργασία πάντοτε με το υπουργείο Υγείας, με  τη επιτροπή των ειδικών,  με τους γιατρού».

Πανεπιστημιακή αστυνομία

Τέλος, αναφορικά με τις αντιδράσεις από μερίδα φοιτητών στην πανεπιστημιακή αστυνομία, η υπουργός τόνισε ότι «ο στόχος μας όλα αυτά τα χρόνια είναι να αποδοθεί το πανεπιστήμιο σε αυτούς τους οποίους πραγματικά ανήκει, στους φοιτητές, στους καθηγητές, στο προσωπικό των πανεπιστήμιων».

«Από και πέρα έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση μας μια σειρά από μέτρα, το πρώτο μέτρο ήταν η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια. Σας θυμίζω ήταν η πρώτη πράξη της κυβέρνησης, η πρώτη νομοθέτηση της κυβέρνησης τον Αύγουστο του ’19, και χάρη σε αυτήν έχει βελτιωθεί ουσιωδώς το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Φτάνει; Όχι! Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεσπίσαμε και πρόσθετα μέτρα όπως είναι τα συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης τα οποία κι αυτά έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν, όπως επίσης και οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Γιατί ειδικές ομάδες; Επειδή καλούνται να δράσουν σε χώρους με ιδιαίτερη ευαισθησία θεωρήσαμε σημαντικό να είναι ξεχωριστές ομάδες οι οποίες θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχει εκπαιδεύσει εδώ και πολύ καιρό συστηματικά αυτές τις ομάδες. Έχουν ξεκινήσει ήδη να λειτουργούν σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές κι από εκεί και πέρα ξέρετε μπορεί να υπάρχουν κάποιες ισχνές μειοψηφίες, θορυβώδεις μειοψηφίες, εμείς είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο έργο για το οποίο μας έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός, κι αυτό συμπεριλαμβάνει και την ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στα πανεπιστήμια μας», κατέληξε η υπουργός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.