ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας- Στην ατζέντα Ελλάδα, Κυπριακό

10:51 - 28 Σεπ 2022 | Πολιτική
Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας- Στην ατζέντα Ελλάδα, Κυπριακό
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που συνεδριάζει την Τετάρτη (28/9).

Συγκεκριμένα, στην ημερήσια διάταξη αναφέρεται πως θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα ελληνικά νησιά, με την Aγκυρα να προειδοποιεί πως ενδέχεται να λάβει μέτρα.

Οι Τούρκοι στρατηγοί με τους αρμόδιους υπουργούς θα συζητήσουν «τα βήματα της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση» και ως τελευταίο παράδειγμα αναφέρουν τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο. Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα συζητηθούν «οι απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτά τα βήματα της Ελλάδας». Υπάρχουν εκτιμήσεις πως στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση θα υπάρχει αναφορά για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Παράλληλα, εκφράζεται ανησυχία για την πιθανότητα αρνητικής απάντησης των ΗΠΑ στο ζήτημα των F-16 και στη συνεδρίαση του συμβουλίου αναμένεται να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Θα αξιολογηθούν τέλος οι διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο. Πηγές αναφέρουν πως «θα στηριχθεί το όραμα των δύο κρατών το οποίο βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.