ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλιόπουλος: Οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα οξύνονται δραματικά

15:42 - 30 Σεπ 2022 | Πολιτική
Ηλιόπουλος: Οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα οξύνονται δραματικά
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα οξύνονται δραματικά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, σχετικά με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (30/9) από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.

«Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι μία από τις 4 μόλις χώρες της ΕΕ στις οποίες, τα τελευταία τρία χρόνια, αυξήθηκε το ποσοστό αυτών που κινδυνεύουν με φτώχεια ή αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας και αποκλεισμού», υπογράμμισε.

«Καταρρέουν για μια ακόμη μια φορά τα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωνε πριν λίγες μέρες ότι δήθεν μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι «σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι χρειάζονται δύο κατώτατους μισθούς για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες».

«Επίσης, στη χώρα μας μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 221%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 60%. Όταν συμβαίνει αυτό, μιλάμε για λεηλασία», είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού 11% και 12% δεν μειώνεται ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ, στην πραγματικότητα και το κράτος λεηλατεί τους πολίτες. Στο πρώτο οκτάμηνο του έτους είχαμε 2,5 δισ. επιπλέον έσοδα μόνο από το ΦΠΑ. Μιλάμε για μια διπλή λεηλασία: η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα αυτά μέσω της υπερφορολόγησης και τα δίνει στους παρόχους στην αγορά ενέργειας, σε αυτούς που κερδοσκοπούν», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος και είπε με νόημα: «σε αυτήν την τρικυμία που βιώνουμε, κάποιοι είναι με φουσκωτό και κάποιοι με υπερωκεάνιο…».

«Σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Σταϊκούρας, τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας δεν έχουν φορολογηθεί. Έχουμε τον κανονικό φορολογικό συντελεστή που είχαμε και προ κρίσης, τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχει εισαχθεί έκτακτος φορολογικός συντελεστής για αυτά που έχουν ονομαστεί “ουρανοκατέβατα” κέρδη. Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα, με βάση την πρώτη έκθεση της ΡΑΕ, πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη», ανέφερε ο ίδιος. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.