ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στυλιανίδης: Μόνο 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές

13:12 - 24 Οκτ 2022 | Πολιτική
Στυλιανίδης: Μόνο 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές
Για το εάν έχει γίνει κάποια σκέψη για υποχρεωτική ασφάλιση κτηρίων, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας πως «μέσα από τη νέα ασφαλιστική κουλτούρα δημιουργείται ο ενεργός πολίτης απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών».

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει 14,8% των κατοικιών της ασφαλισμένες και στις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Ευρώπης, τις δυτικές να είναι το 75%-85%». Μιλώντας για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη, έφερε ως παράδειγμα, ένα φαρμακείο στην Αγία Πελαγία που ουσιαστικά καταστράφηκε.

«Με τη χορηγία του κράτους, αυτό το φαρμακείο θα πάρει 6.000 ευρώ για τις πρώτες του ανάγκες και εγώ λέω άντε να πάρει ακόμα 8.000-10.000 από το κράτος. Όλα αυτά από το κράτος. Δεν πρέπει να ήταν ασφαλισμένο. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στην Κύπρο είχε γίνει ένα ανάλογο φαινόμενο, όχι τόσο σοβαρό, στην Πάφο, με ένα φαρμακείο το οποίο ασφάλισε και το περιεχόμενο και ήταν γύρω στα 250 ευρώ τον χρόνο, αλλά πήρε σε μια εβδομάδα 87.000 αποζημίωση ακριβώς γιατί ήταν ασφαλισμένο» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Στην Ελλάδα παραδέχθηκε ο κ. Στυλιανίδης, δεν είναι τόσο χαμηλά τα ασφάλιστρα, διότι δεν υπάρχει βάση πολλών ασφαλισμένων. «Όσο πιο μεγάλη είναι η βάση τόσο μειώνεται το ασφάλιστρο. Πρέπει να μπούμε σε αυτή τη λογική, να μην περιμένουμε από το κράτος. Καταρχήν το κράτος δεν θα μπορεί να μας δίνει τόσο μεγάλα ποσά που να ανταποκρίνονται στις ζημιές μας και δεύτερον, αν πάμε σε πολλές φυσικές καταστροφές, πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί το κράτος; Αν έχουμε ένα μεγάλο σεισμό που κανείς δεν μπορεί να τον αποκλείσει στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή έχουμε ακόμα δύο τρία φαινόμενα φυσικών καταστροφών, μεγάλες πυρκαγιές ή πλημμύρες; Πρέπει να μπούμε σε μία σοβαρή συζήτηση. Πώς θα αυξήσουμε την ασφαλιστική κουλτούρα στη χώρα, η οποία θα διαχέει το ρίσκο της κλιματικής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Πώς πρέπει να χτιστεί η ασφαλιστική κουλτούρα

Ύστερα από σχετικές μελέτες και σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους, ο Υπουργός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει η ασφαλιστική κουλτούρα να χτιστεί πάνω σε μια τριμερή συνεργασία κράτους, ιδιωτών και εταιρειών, να γίνει δηλαδή μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα διαμορφώσει πολύ χαμηλά ασφάλιστρα. Αν είναι μάλιστα οριζόντιο και καθολικό για όλες τις φυσικές καταστροφές, πλην σεισμού, μπορεί να είναι και 70 ευρώ τον χρόνο το ασφάλιστρο για τη μέση κατοικία, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη.

«Εάν αναλάβει ένα κόστος, μέσω του ΕΝΦΙΑ παραδείγματος χάρη, το κράτος γύρω στα 15-20 ευρώ, για 50 ευρώ τον χρόνο να είσαι ήσυχος και να μην μπαίνει το κράτος συνεχώς σε αυτή τη λογική να πληρώνει για τέτοιες αποκαταστάσεις, γιατί τα λεφτά αυτά μπορούν να πάνε στην υγεία, στην παιδεία, γιατί πάλι λεφτά του πολίτη είναι, του φορολογούμενου» επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.