ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καιρίδης: Ανοιχτή η συζήτηση με Γερμανία για προμήθεια αρμάτων μάχης

13:00 - 27 Οκτ 2022 | Πολιτική
Καιρίδης: Ανοιχτή η συζήτηση με Γερμανία για προμήθεια αρμάτων μάχης
«Ο κ. Σολτς λέει το αυτονόητο, ωστόσο, μέχρι χθες αυτό το αυτονόητο δυσκολεύονταν να το πουν στο Βερολίνο και διατηρούσαν μια πολιτική ίσων αποστάσεων» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο, Δημήτρης Καιρίδης, σε σχέση με τη δήλωση του Γερμανού Καγκελάριου ότι «δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καιρίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, τόνισε ότι την πολιτική ίσων αποστάσεων, οι Γερμανοί τη δικαιολογούσαν με την έννοια ότι τους διευκόλυνε να παίζουν ένα ρόλο ενδιάμεσου και ενός συνομιλητή της Άγκυρας, την ώρα που οι γέφυρες με την κυβέρνηση Ερντογάν είχαν κοπεί από άλλες πλευρές.

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια σαφή μετατόπιση της Γερμανίας σε πιο σκληρές και ξεκάθαρες θέσεις έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, με συνεχείς δηλώσεις ήδη από τον περασμένο Ιούνιο που έχουν προκαλέσει και εκνευρισμό στην Άγκυρα. Έχει να κάνει κυρίως με τη συμμετοχή των Πράσινων στην τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού. Έχουν και το υπουργείο Εξωτερικών οι Πράσινοι. Έχουν σαφείς και σκληρές θέσεις τόσο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και για την τουρκική παραβατικότητα στο εξωτερικό», σχολίασε ο ίδιος.

Ξεκάθαρο το ελληνικό μήνυμα

Το ελληνικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο, υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης, «μην επαναλάβετε το λάθος που κάνατε με τον Πούτιν, μην επαναλάβει η Ευρώπη τα λάθη που έκανε με τη Ρωσία, όπου προειδοποιούνταν επανειλημμένα για την κλιμακούμενη ρωσική επιθετικότητα-τα είδαμε στη Γεωργία, το 2008, στην Κριμαία το 2014- αλλά εφησύχασε και βραδυπόρησε».

«Μην ξεχνάμε ότι η σχέση με την Τουρκία είναι παλιά, είναι βαθιά, έχει να κάνει με εμπόριο και οικονομία, έχει να κάνει και με τρία εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής μετανάστες και υπάρχει και η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης για την οποία η Τουρκία είναι πολύτιμη για τους Γερμανούς και ούτω καθεξής» προσέθεσε.

Συμφωνίες για τον εκσυχρονισμό των αρμάτων μάχης 

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν συμφωνίες για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης στη χώρα μας, ο κ. Καιρίδης σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προκαταβάλει τις αποφάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ωστόσο ανέφερε «παρακολουθώ και εγώ τη συζήτηση, ξέρω ότι είναι ανοικτή, ξέρω ότι θέλουμε». Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «υπάρχουν ερωτηματικά και για τη συμπαραγωγή, διότι τώρα έχουμε μπει και σε μια φάση αναβίωσης της πολεμικής βιομηχανίας, η οποία πέρασε πάρα πολλά τα τελευταία 40 χρόνια και θα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της για να μπορεί να συντηρεί και να υποστηρίζει όλα αυτά τα υπερσύγχρονα όπλα που παίρνουμε είτε στο Ναυτικό είτε στην Αεροπορία, είτε στο Στρατό Ξηράς. Και βεβαίως αν μπορούμε και να συμπαραγάγουμε ακόμα περισσότερο προς όφελος ελληνικών θέσεων εργασίας αλλά και της ελληνικής οικονομίας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.