ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πιθανότερες ημερομηνίες των επόμενων (διπλών;) εκλογών

09:26 - 28 Οκτ 2022 | Πολιτική
Οι πιθανότερες ημερομηνίες των επόμενων (διπλών;) εκλογών
Το Πάσχα και οι πανελλαδικές εξετάσεις φαίνεται πως καθορίζουν την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

Το Πάσχα πέφτει φέτος στις 16 Απριλίου και οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 2 Ιουνίου. Οι ημερομηνίες αυτές είναι "μαρκαρισμένες" στο Μέγαρο Μαξίμου και αποτελούν ουσιαστικά σημεία αναφοράς που επηρεάζουν το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Με δεδομένο επίσης ότι είναι εξαιρετικά πιθανό, λόγω απλής αναλογικής, να χρειαστούν και δεύτερες εκλογές. τότε καταλαβαίνει κανείς πως η κυβέρνηση θέλει εξ αρχής να έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο με δύο ελεύθερες Κυριακές.

Συνεπώς, οι πρώτες κάλπες (με απλή αναλογική) θα πρέπει να στηθούν είτε πριν το Πάσχα είτε στα τέλη Μαΐου.

Στην πρώτη περίπτωση, οι εκλογές θα προκηρυχθούν για τις 2 ή τις 9 Απριλίου και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει το Μάιο, δηλαδή πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές.

Αν τώρα η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, οι εκλογές θα προκηρυχθούν το Μάιο (21 ή 28) για να ακολουθήσουν μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις οι δεύτερες εκλογές (εφόσον δεν έχει προκύψει κυβέρνηση). Οι δεύτερες εκλογές τότε θα πέσουν μέσα στην τουριστική περίοδο, αλλά θυμίζουμε πως η Νέα Δημοκρατία Ιούλιο κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές και θεωρεί ευνοϊκή για την ίδια αυτή την περίοδο.

Τέλος, υπάρχουν και εισηγήσεις επίσπευσης των εκλογών, προκειμένου η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα. Πρόκειται, όμως για ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, εκτός φυσικά εάν προκύψει κάποια έκτακτη συνθήκη.

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να έχει, όμως, αποφασίσει πως πρέπει οι πολιιτικές εξελίξεις να έρθουν μετά το χειμώνα. Το ερώτημα είναι λοιπόν αν οι εκλογές θα έρθουν λίγο πριν ή μετά το Πάσχα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:38 - 28 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.