ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας: H Ελλάδα αναπτύσσει σχέσεις με παραδοσιακούς και νέους εταίρους

16:31 - 30 Οκτ 2022 | Πολιτική
Δένδιας: H Ελλάδα αναπτύσσει σχέσεις με παραδοσιακούς και νέους εταίρους
Για την κλιμάκωση του αναθεωρητισμού και της επιθετικής ρητορικής από την Τουρκία, αλλά και τη στάση της Ελλάδας η οποία παίρνει πρωτοβουλίες και αναπτύσσεις σχέσεις και παραδοσιακούς και νέους εταίρους, μίλησε σε σχετική συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για ένα θερμό επεισόδιο ή μια προβοκάτσια από την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι εύλογο το ερώτημα και ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου, μίας εσκεμμένης πρόκλησης ή και ενός «ατυχήματος», που υπό συνθήκες έντασης θα μπορούσε να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Πολλώ δε μάλλον, σημειώνει, «όταν δεν αναμένουμε ότι η ακραία αυτή ρητορική θα κοπάσει, καθ' οδόν προς τις εκλογές στην Τουρκία». Αντιθέτως, εκτιμά ότι μπορεί να κλιμακωθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που είχε στείλει κατά την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, υπογραμμίζει πως «νταηλίκια και απειλές δεν μας φοβίζουν».

Ερωτηθείς για το εάν σε ενδεχόμενο ενός επεισοδίου θα είμαστε μόνοι μας, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως η «απάντηση είναι σαφώς αρνητική», σημειώνοντας παράλληλα ότι μία χώρα πρέπει και να μπορεί να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, με την κατάλληλη προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε περίσταση.

Τι δήλωσε για τα F-16

Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση των F-16 που ζητά η Τουρκία, επισημαίνει ότι -όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Κογκρέσο- είναι σκόπιμο να συνυπολογίζεται ο κίνδυνος αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όταν λαμβάνονται αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή, τη στιγμή, μάλιστα, που απαιτείται ενότητα στη Συμμαχία έναντι της Ρωσίας. «Έχουμε σοβαρές προκλήσεις και πρωτοφανείς απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας και ειδικά κατά των νησιών μας. Και το ίδιο ισχύει σε σχέση με την Κύπρο. Ο αναθεωρητισμός αποτελεί κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα. Αυτή ήταν και αυτή παραμένει η θέση μας», διαμηνύει.

Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας καθιστά σαφές πως η συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών και πως είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κάτι που, όπως υπογραμμίζει, δεν ισχύει για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο», που είναι παράνομο, άκυρο, νομικά ανυπόστατο, αλλά και συνιστά γεωγραφική παραδοξολογία.

Λιβύη

Τέλος, όσον αφορά στη Λιβύη, τονίζει ότι υπάρχει πλήρης συναντίληψη με την Αίγυπτο, αλλά και πολλές άλλες χώρες και προσδιορίζει πως κοινός στρατηγικός στόχος μας είναι μία σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική χώρα, που μπορεί να συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Και όχι να υποδαυλίζουμε την ένταση στο εσωτερικό της Λιβύης, με περαιτέρω συμφωνίες», από μία κυβέρνηση που δεν έχει λαϊκή εξουσιοδότηση. «Συμφωνίες που είναι προδήλως προϊόν εκβιασμού της Τουρκίας επί μίας κυβέρνησης που έχει χάσει τη νομιμοποίηση της», διαμηνύει και επισημαίνει ότι σε άμεσο συντονισμό με την Αίγυπτο οι δύο χώρες κατήγγειλαν την πρόσφατη υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας. Συναφώς, προσθέτει, άμεσα καταγγέλθηκε και από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.