ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωβουλευτές για παρακολουθήσεις: Καμία συνεργασία για το Predator στην Aθήνα

14:10 - 04 Νοε 2022 | Πολιτική
Ευρωβουλευτές για παρακολουθήσεις: Καμία συνεργασία για το Predator στην Aθήνα
Μετά τη διήμερη επίσκεψη της επιτροπής της Ευρωβουλής για τις παρακολουθήσεις, σε Αθήνα και Κύπρο, οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές δεν συνεργάστηκαν προκειμένου να δωθούν σαφείς απαντήσεις για το ποιος χρησιμοποίησε το λογισμικό Predator στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά η εισηγήτρια της Επιτροπής, Sophia In ’T Veld ανέφερε:

«Βρήκαμε αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι. Οι αρχές είχαν απροθυμία να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας, καθώς έκαναν επίκληση του απορρήτου. Το Predator χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ κάποιοι παρακολουθήθηκαν και επίσημα από την ΕΥΠ».

Ακόμα η ευρωβουλευτής παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αιχμηρή για την καταστροφή του υλικού των παρακολουθήσεων, όπως τουλάχιστον είπε η ΕΥΠ.

«Οι πιο σημαντικές πληροφορίες έχουν χαρακτηριστεί ως απόρρητες. Οι φάκελοι της ΕΥΠ για τον Θανάση Κουκάκη και το Νίκο Ανδρουλάκη έχουν εντελώς τυχαία καταστραφεί. Προσκαλούμε τις αρχές να μοιραστούν τις κρίσιμες πληροφορίες. Θα πρέπει το θέμα να διαλευκανθεί πριν τις εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος σε χθεσινή του(3/11) δήλωση, τόνισε ότι είναι «βόμβα» στα θεμέλια της Δημοκρατίας το να προχωρήσουμε σε εκλογές με το Predator ενεργό. 

Έκπληκτοι που δεν κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι

Επιπλέον ο πρόεδρος της PEGA, Jeroen Lenaers, αφού παρουσίασε τον κατάλογο των προσώπων με τα οποία συνομίλησαν οι ευρωβουλευτές, συμφώνησε ότι έμαθαν πολλά από τις διήμερες συζητήσεις, αλλά ο ίδιος αισθανεται πως «πολλές από τις ερωτήσεις μας έμειναν αναπάντητες. Οι πολίτες δικαιούνται έναν μηχανισμό προστασίας από φαινόμενα διαφθοράς, δικαιούνται απαντήσεις», είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι έγιναν λίγες αποκαλύψεις και ότι δεν προσήλθαν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του για το γεγονός ότι δεν εκδόθηκε κοινό πόρισμα της ελληνικής Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά το κάθε κόμμα έδωσε το δικό του.

Μέσα από τον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο twitter η Pega συνόψισε τα εξής:

  •  Οι ισχυρισμοί για spyware πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά
  • Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας 
  • Η επιτήρηση πρέπει να υπόκειται σε κατάλληλη δικαστική εποπτεία

{https://twitter.com/EP_PegaInquiry/status/1588461035903938561}

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:35 - 04 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.