ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονόμου: Έχουμε θέσει στόχο να κατακτήσουμε σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια

14:44 - 10 Νοε 2022 | Πολιτική
Οικονόμου: Έχουμε θέσει στόχο να κατακτήσουμε σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια
Για τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, για το «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και για την ενεργειακή κρίση, μίλησε σήμερα (10/11) κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει «εκπονήσει και πραγματοποιεί ένα λεπτομερές και άρτιο σχέδιο μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η έμπρακτη κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προσφέρονται νέες γεωστρατηγικές και οικονομικές δυνατότητες στην Ελλάδα».

«Η χώρα μας έχει θέσει ως στόχο της να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία γεγονός που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε στο μέλλον με διαφορετικό τρόπο σε κάθε επίπεδο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση πραγματώνει ένα όραμα δεκαετιών και προσπαθεί να απαντήσει στις τεράστιες διεθνείς κρίσεις και στις προκλήσεις που υπάρχουν με έργα, με πράξεις και όχι με ασυνάρτητες τοποθετήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν σήμερα αμέσως μετά τη σχετική προαναγγελία του πρωθυπουργού, όπως είπε, σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. 

«Η έναρξη των ερευνών αυτών σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην κυβερνητική στρατηγική για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας, της προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τη ίδιας, αλλά και της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Ενεργειακό κόστος

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η Ελλάδα και τον μήνα που μας πέρασε ήταν στις φθηνότερες χώρες σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 25,37 λεπτά ανά KWh, στη Δανία στα 68,44, στην Ολλανδία στα 67,50, στην Ιταλία στα 64,95 και στο Βέλγιο στα 57,53 λεπτά. Η τιμή λιανικής στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας ήταν κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα και της Πορτογαλίας κατά 6% ακριβότερη».

Υπογράμμισε πως «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι άμεσες επιδοτήσεις της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς και της διάθεσής τους στους καταναλωτές μειώνει δραστικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών».

Όσα δήλωσε για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Ο κ. Οικονόμου πέρασε στη συνέχεια στο «καλάθι του νοικοκυριού», αφού πρώτα ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός έπεσε στο 9,1% από 12,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

«Από τα 644 προϊόντα, 101 προϊόντα έχουν μείωση τιμής, 544 έχουν τις ίδιες τιμές και σε δύο μόνο προϊόντα ανέβηκαν οι τιμές τους», σημείσε. 

«Ωστόσο, παρατηρήθηκαν σε λίγες περιπτώσεις αρρυθμίες που αφορούσαν είτε την ανεπαρκή σήμανση είτε τη γρήγορη εξάντληση ορισμένων προϊόντων που υπάρχουν στο καλάθι. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχωρά -με τροπολογία- σε δύο βελτιωτικές ρυθμίσεις που αφορούν στην ευκρινέστερη σήμανση και την εξασφάλιση της επάρκειας των προϊόντων που μπαίνουν στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Ειδικότερα τα super market θα είναι υποχρεωμένα να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στο χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα. Επίσης, τα super market θα είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στο κατάστημά τους σε επάρκεια και διατίθενται συνεχώς», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.