ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται θεσμικό πλαίσιο τεσσάρων παρεμβάσεων για τα κακόβουλα λογισμικά

17:10 - 11 Νοε 2022 | Πολιτική
Έρχεται θεσμικό πλαίσιο τεσσάρων παρεμβάσεων για τα κακόβουλα λογισμικά
Περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το περιεχόμενο της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις παρακολουθήσεις, η οποία αναμένεται να έρθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, έδωσε σήμερα (11/11) σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Real Fm, απάντησε στο ερώτημα εάν μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης στη λίστα των «33» που να παρακολουθείτο με νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, όπως ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε:

«Θέλω να αντιστρέψω το ερώτημα και να μας πει ο κ. Τσίπρας από πού έχει στοιχεία για αυτές τις νόμιμες, κατ' αυτόν, παρακολουθήσεις. Αυτά είναι στοιχεία που δεν υπάρχουν στη διάθεση κανενός πολιτικού προσώπου. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας απαντήσει γιατί φέρεται να έχει γνώση αυτών των δεδομένων. Αυτά είναι παράνομα στοιχεία, τα οποία εάν υπάρχουν στα χέρια του κ. Τσίπρα, πρέπει να αποδείξει πώς τα βρήκε και γιατί βρίσκονται στα χέρια του».

Τι δήλωσε για το νέο θεσμικό πλαίσιο

Ερωτηθείς, εάν το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει τη δυνατότητα του παρακολουθούμενου να ενημερώνεται μετά από σύμφωνη γνώμη της δικαιοσύνης, ο κ. Σκέρτος απάντησε πως «είναι υπό συζήτηση, την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν οι διατάξεις αυτές σε δημόσια διαβούλευση. Εμείς έχουμε επιλέξει να κινηθούμε με απόλυτη υπευθυνότητα και θεσμικότητα σε αυτό το μείζον θέμα που έχει εγερθεί από τον Αύγουστο».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός προανήγγειλε ότι «το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες παρεμβάσεων, δηλαδή ρυθμίσεις που θα ενισχύουν και θα θωρακίζουν τη νόμιμη άρση απορρήτου, τις νόμιμες παρακολουθήσεις, με ειδικότερες δικλείδες ασφαλείας για τα πολιτικά πρόσωπα ώστε να μην έχουμε επανάληψη των φαινομένων που είχαμε με την περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη. Θα έχουμε διατάξεις για την περαιτέρω καταστροφή του υλικού, διατάξεις για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ, διατάξεις για τη ρητή διάταξη για την απαγόρευση χρήσης και εμπορίας όλων αυτών των λογισμικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Θα υπάρξει ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας με ειδικότερες επιτροπές, υποδομές και μηχανισμούς, που θα θωρακίσουν τη χώρα μας, επίσης παρεμβάσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινοτικής νομοθεσίας».

Θα είναι, εν κατακλείδι, ένα «ολοκληρωμένο, δηλαδή, πλαίσιο θεσμικών παρεμβάσεων που θα θέσει στη σωστή βάση ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο».

«Έχουμε ήδη συζητήσει εκτενώς τα θέματα στη Βουλή και μπορούμε να ξαναπάμε, εφ' όσον το κρίνει αυτό η αρμόδια επιτροπή. Υπάρχει η δικαστική διερεύνηση, πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, όπως πρέπει και μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να ρίξει άπλετο φως στην ιστορία αυτή».

Για την πορεία της οικονομίας

Όσον αφορά στον τομέα της οικονομίας, ο υπουργός τόνισε ότι «στη χώρα μας έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και αυτό οφείλεται στις κυβερνητικές πολιτικές [...] είναι περίπου δύο μονάδες κάτω από την Ευρωζώνη, υπάρχει μια πολιτική που αποδίδει. Φυσικά πιέζονται τα εισοδήματα, το κατανοούμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο περνά από το χέρι μας. Το "καλάθι του νοικοκυριού" αρχίζει και φέρνει αποτελέσματα», όπως εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των σούπερ μάρκετ, ενδυναμώνει τους καταναλωτές, χαμηλώνει τις τιμές.

Κλείνοντας με το θέμα των εξορύξεων σε συνδυασμό με την τουρκική αντίδραση, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε: «Ό,τι κάνουμε το κάνουμε εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και με άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας [...] η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της ενεργειακής αβεβαιότητας οφείλει να προστατεύσει την ενεργειακή της αυτονομία». Κάτι που, όπως εξήγησε, γίνεται με δύο τρόπους: Την επιτάχυνση των επενδύσεων για τις ΑΠΕ και, εφόσον υπάρχουν βάσιμες έρευνες και ενδείξεις, με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κάτι που «μπορεί να τροφοδοτήσει τις εγχώριες ανάγκες. Και μαζί με τις ΑΠΕ να γίνει η Ελλάδα μια χώρα - εξαγωγέας προς τις άλλες χώρες».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:12 - 11 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.