ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπεγράφη η νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου- Τι προβλέπεται

16:42 - 22 Νοε 2022 | Πολιτική
Υπεγράφη η νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου- Τι προβλέπεται
Μνημόνιο για θέματα Έρευνας και Διάσωσης υπέγραψαν σήμερα 22 Νοεμβρίου στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους Σαμέρ Σούκρι και Μοχάμεντ Ζάκι.
Με τη νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών, και ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.
 
«Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
 
Πρόσθεσε ακόμα πως «στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές».
aigyptos
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ζάκι τόνισε ότι «Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στο σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας».
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε πως «η συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα επίσης το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα».
{https://twitter.com/NikosDendias/status/1595045578785935360}
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.