ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκυλακάκης: Θα καλύψουμε τις επιδοτήσεις με τις εισπράξεις των υπερεσόδων

17:43 - 25 Νοε 2022 | Πολιτική
Σκυλακάκης: Θα καλύψουμε τις επιδοτήσεις με τις εισπράξεις των υπερεσόδων
Ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπόυργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας μεταξύ άλλων για τα έσοδα του προϋπολογισμού, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τις προβλέψεις του για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μέσα στο 2023.

Αναφορικά με τα έσοδα του προϋπολογισμού υποστήριξε πως «η πορεία στο δεκάμηνο είναι πάρα πολύ ικανοποιητική κι αυτό μας έχει επιτρέψει και να βοηθήσουμε γιατί δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε αλλιώς.

Έχει να κάνει πρώτον με την επάνοδο του τουρισμού η οποία μας έδωσε σχεδόν 1,5 δις έσοδα. Πήραμε λίγο παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε. Έχει να κάνει με το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων από το ’21 που ήταν μια χρονιά που τελικά πήγε πολύ καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε, οπότε αυξήθηκε.

Και έχει να κάνει επίσης ένα κομμάτι με τον πληθωρισμό, περίπου 1,5 δις προέρχεται από τον πληθωρισμό και 1,5 δις προέρχεται περίπου από την αυξημένη ανάπτυξη σε σχέση με αυτό που είχαμε προβλέψει», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το κομμάτι της ενέργειας τόνισε ότι «πέφτουν οι τιμές συνεπώς έχουμε μειωμένες επιδοτήσεις και ταυτόχρονα προς το τέλος του χρόνου θα εισπράξουμε σημαντικά ποσά από τα υπερέσοδα τα οποία θα πάνε στο να καλύψουν τις επιδοτήσεις τις οποίες δώσαμε. 

Εκεί που ακόμη δεν έχουμε εικόνα αλλά θα είναι σημαντικά τα έσοδα, είναι από τα κέρδη των διυλιστηρίων που ψηφίστηκε ένας ευρωπαϊκός κανονισμός και  αυτά θα είναι σημαντικά και θα μπουν στον προϋπολογισμό του ’23», πρόσθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια ερωτηθείς για το αν έχει δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος απάντησε πως «περιμένουμε να δούμε. Εμείς λέμε ότι οποτεδήποτε έχουμε κάποιον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο σε αυτή τη φάση που υπάρχει ακρίβεια και πίεση στον κόσμο πρέπει να γυρνάει και να αντιμετωπίζει την ακρίβεια.

Αλλά επειδή η προτεραιότητα είναι ηλεκτρισμός, μετά καύσιμα και τρόφιμα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι τιμές σε αυτά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να έχουμε μια τελική εικόνα».

Τέλος ο κ. Σκυλακάκης έκανε κάποιες προβλέψεις για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μέσα στο 2023 αναφέροντας πως «είμαι περισσότερο αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι ακόμη έχουμε ένα μεγάλο θέμα με τις τιμές των καυσίμων και του αερίου κλπ παρόλα αυτά η γενικότερη εικόνα πηγαίνει προς το καλύτερο βλέπουμε μια θετική εξέλιξη αυτές τις μέρες στους διεθνείς δείκτες.

Ο κόσμος ορθώς λεει θα χειροτερέψουν με την έννοια ότι θα υπάρξει μια επιβράδυνση της  διεθνούς οικονομίας και επιβράδυνση και της δικής μας οικονομικής ανάπτυξης. Θα πάμε από το 5,6 ή πιθανότατα το 6 φέτος στο 1,8 ή 2 του χρόνου.

Από το 6 στο 2 σημαίνει ότι δεν θα έχεις την ίδια αύξηση του τζίρου κλπ αλλά θα έχεις πολύ λιγότερο πληθωρισμό και αυτό θα βοηθήσει στο να μην ανατρέπονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, συν ότι ερχόμαστε από την αρχή του χρόνου και βοηθούμε τις συντάξεις και με άλλους τρόπους τα νοικοκυριά και νομίζω ότι θα υπάρξει μια λίγο καλύτερη εικόνα σε σχέση με την πίεση που αισθάνονται τα νοικοκυριά σήμερα».

Ενώ για το πόσα δις πιστεύει ότι θα υπάρχουν στα κρατικά ταμεία για να προχωρήσουν σε επιπλέον μέτρα στήριξης απάντησε πως «σίγουρα έχουμε τα χρήματα που έχουμε στο αποθεματικό  για την ενέργεια τα οποία είναι περίπου 1 δις εκ των οποίων ένα κομμάτι θα πάει σε δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης.

Και υπάρχουν και τα χρήματα που θα προστεθούν από την φορολόγηση των διυλιστηρίων συν κάποιοι πόροι από τα υπερέσοδα της φετινής χρονιάς που θα περάσουν στην επόμενη. Θα τα δούμε τα ποσά όταν θα μετρηθούν και κλείσει ο χρόνος, δεν έχω ακόμη εικόνα να σας δώσω», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σκυλακάκης στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:08 - 25 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.