ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Αλβανία ο Μητσοτάκης- Ιστορική επίσκεψη στη Χειμάρρα

09:07 - 06 Δεκ 2022 | Πολιτική
Στην Αλβανία ο Μητσοτάκης- Ιστορική επίσκεψη στη Χειμάρρα
Την Τρίτη και την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Αλβανία, αρχικώς προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που διεξάγεται στα Τίρανα και εν συνεχεία για επίσημη διμερή συνάντηση.

Η Σύνοδος είναι υπονομευμένη εκ προοιμίου καθώς ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξαντάρ Βούτσιτς έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει, λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης με τη διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου. 

Υπό αυτήν την συνθήκη, περισσότερο ενδιαφέρον ίσως να έχει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και ιδιαίτερα η μετάβαση του στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας και ειδικότερα στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη, την Τετάρτη. 

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι έρχονται εκλογές και ότι η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, όπως και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, έχουν την πολιτική τους επιρροή. 

Σημειωτέον ότι η τελευταία επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ήταν εκείνη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 1991. 

Συνάντηση με Ράμα

Στα Τίρανα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει ασφαλώς και τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, με πρώτο θέμα στην ατζεντα το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών καθώς Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στην ατζέντα καταγράφονται και οικονομικά θέματα, όπως και ζητήματα της  ελληνικής μειονότητας, αλλά και της μεγάλης αλβανικής κοινότητας που ζει στην Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να τονίσει τη σταθερή βούληση της Αθήνας για διαρκή βελτίωση των σχέσεων με τα Τίρανα.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει επίσης τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.