ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Καϊλή μπλεγμένη σε σκάνδαλο διαφθοράς- Διεγράφη από ΠΑΣΟΚ, Σοσιαλδημοκράτες

23:34 - 09 Δεκ 2022 | Πολιτική
H Καϊλή μπλεγμένη σε σκάνδαλο διαφθοράς- Διεγράφη από ΠΑΣΟΚ, Σοσιαλδημοκράτες
Πληροφορίες για σύλληψη της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), με τη σύλληψη να σχετίζεται με έρευνα για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκεται το Κατάρ, η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Το AFP αναφέρει σχετικά:

«Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή».

{https://twitter.com/AFP/status/1601302777711546369}

Η ευρωβουλευτής, που προστατεύεται από την ασυλία, ανακρίνεται από τις βελγικές αρχές, ενώ το πρωί της Παρασκευής συνελήφθη ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που προχώρησε στη διαγραφή της. Αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι διεγράφη και από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), με την απόφαση να έχει άμεση ισχύ.

{https://twitter.com/TheProgressives/status/1601327066888441857}

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά ευρύτερο κύκλο ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ. Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).

Η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, την ερχόμενη Δευτέρα (12/12) προγραμματίζεται η σύγκληση του προεδρείου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξετάσουν το θέμα και να λάβουν αποφάσεις για το αν η κ. Καϊλή θα παραμείνει στην Ευρωομάδα. Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες, πρόσωπα ενδιαφέροντος στην έρευνα θεωρούνται και οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:49 - 10 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.