ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργιάδης: Πολύ ισχυρές οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας- Γαλλίας

17:04 - 13 Δεκ 2022 | Πολιτική
Γεωργιάδης: Πολύ ισχυρές οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας- Γαλλίας
Η Ελλάδα θα καταγράψει για ακόμη μια χρονιά ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, δίνοντας τον τόνο των πολύ ισχυρών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στις εργασίες του επιχειρηματικού - επενδυτικού Φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου «Συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας 2.0: Επενδύοντας στο μέλλον», που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα το 2021 είχε το ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων της ιστορίας μας. Το 2022 έχουμε δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ, έχουμε πάει καλύτερα από το 2021. Το 2023, με τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, είναι σχεδόν βέβαιο, αν όχι μαθηματικά βέβαιο, ότι θα έχουμε τρίτη συνεχή χρονιά με απόλυτο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Πολλές από αυτές είναι από τη Γαλλία, και ειδικότερα στον τουρισμό, στα logistics και στα λιμάνια και σε άλλες περιοχές. Αυτό δίνει τον τόνο των πολύ ισχυρών εμπορικών και οικονομικών διμερών σχέσεων».  

Εστιάζοντας στις οικονομικές και στις εμπορικές σχέσεις, τόνισε πως είναι ανθηρές, αλλά μπορούν να γίνουν εξαιρετικά πιο ανθηρές τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε τα τρία χρόνια από το προηγούμενο ελληνογαλλικό φόρουμ, που έγινε πριν από την πανδημία, «οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας παραμένουν πολύ ενεργές, ίσως καλύτερες παρά ποτέ», σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην αμυντική συνεργασία.

Ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2022

Αναφερθείς στην ανάπτυξη που καταγράφει η Ελλάδα το 2022, τόνισε πως θα είναι άνω από 6%, «έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη», σημειώνοντας πως είναι η δεύτερη εξαιρετική χρονιά μετά το 8,1% του 2021. «Δεν έχουμε απλώς επιστρέψει σε επίπεδα προπανδημίας, αλλά έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ πια το 2019» επισήμανε.

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 το οποίο έχει εκπονήσει η χώρα μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τονίζοντας ότι εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα πια στη χώρα μας. «Έχουμε ήδη κάνει το αίτημα για την καταβολή της δεύτερης δόσης. Είμαστε ήδη μία από τις τέσσερις χώρες στην Ευρώπη που έχουμε ζητήσει να πάρουμε τη δεύτερη δόση. Η απορρόφηση των χρημάτων γίνεται με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι είχαμε προβλέψει. Στο σκέλος των εγγυημένων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, των χαμηλότοκων δανείων, έχουμε ήδη προέγκριση από τις τράπεζες για επιχειρηματικά σχέδια άνω των 10 δισ. ευρώ» προσέθεσε.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ευχαρίστησε τη Γαλλία για την αμυντική συμφωνία, «διότι για να μπορέσεις να προσελκύσεις επενδύσεις και να μπορέσει να πάει καλά η οικονομία πρέπει να έχεις ασφάλεια». Σε αυτό το πλαίσιο, στηλίτευσε την προκλητική συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και υπογράμμισε τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας για την προσέλκυση των επενδύσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.