ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες δημοσιονομικές πηγές αδειάζει ο Σταϊκούρας για νέα μέτρα στήριξης

12:20 - 17 Δεκ 2022 | Πολιτική
Ποιες δημοσιονομικές πηγές αδειάζει ο Σταϊκούρας για νέα μέτρα στήριξης
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε σημερινή του (17/12) συνέντευξη, είπε ότι τις επόμενες μέρες μέσα από μια σειρά δράσεων που ήδη έχουν νομοθετηθεί (επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας) θα διοχετευθούν στα νοικοκυριά πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μιλώντας στον ANT1, άφησε «παράθυρο» και για νέα μέτρα ανακούφισης των πολιτών, εκτιμώντας ότι η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού θα δημιουργήσει περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει πρόσθετες παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στην ψήφιση του Προϋπολογισμού 2023, σήμερα στη Βουλή, έκανε λόγο για «προϋπολογισμό δύσκολων ισορροπιών».

«Βούληση της Κυβέρνησης είναι να συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες και κυρίως τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και παραδέχθηκε ότι ο υψηλός πληθωρισμός «ροκανίζει» το εισόδημα των πολιτών.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει με εθνικό νόμο την απόφαση των Βρυξελλών για προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης για τα «απροσδόκητα κέρδη» των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, που όπως έχει ανακοινωθεί θα επιβάλλεται με συντελεστή τουλάχιστον 33% επί των πλεονασμάτων φορολογητέων κερδών. 

Ωστόσο, δε θέλησε, να αποσαφηνίσει εάν το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί φέτος ή την επόμενη χρονιά, αλλά ούτε να δώσει στίγμα για το ύψος των αναμενόμενων εσόδων. Ωστόσο τόνισε ότι επαφίεται στον Πρωθυπουργό να λάβει την πολιτική απόφαση για το πού θα διατεθούν τα «έξτρα» έσοδα αυτά, κάτι, που όπως τόνισε θα αποτυπωθεί και στη σχετική νομοθεσία. 

Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών, «φωτογράφισε» πιθανούς πόρους για ένα νέο πλέγμα μέτρων που θα ισχύσει από το νέο έτος και θα εισφέρει στην στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών κι όχι μόνο, αλλά και στην πολιτική ενίσχυση της κυβέρνησης ένεκα εκλογών. Πέρα από τα νέα έσοδα αυτά από τα διυλιστήρια στον «κουμπαρά» υπάρχουν και οι πόροι από την υπεραπόδοση των φόρων για φέτος, που φτάνουν τα 312 εκ. ευρώ αλλά και το όποιο επιπλέον αποτέλεσμα φέρει η ανάπτυξη για το νέο έτος.

Να σημειωθεί, ότι με βάση παλαιότερες αναφορές η έκτακτη εισφορά, μπορεί να φέρει στα δημόσια ταμεία από 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Ήδη, δε, ο υπουργός Οικονομικών έχει αναφέρει ότι το υπουργείο έχει κάνει τους υπολογισμούς του και τα έσοδα αυτά θα βοηθήσουν τις επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης.

Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι τις επόμενες μέρες μέσα από μια σειρά δράσεων που ήδη έχουν νομοθετηθεί (επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας) θα διοχετευθούν στα νοικοκυριά πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ελληνική οικονομία

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των 25 λεπτών στα καύσιμα, είπε ότι αν υπάρξει ανάγκη θα επεκταθεί για ένα τρίμηνο ακόμη, ενώ ερωτηθείς για το αν θα δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, είπε ότι αυτό θα εκτιμηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει φέτος διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και η εκτίμηση για το 2023 είναι ότι θα είναι τριπλάσιος. Σε ότι αφορά δε τον πληθωρισμό, είπε ότι είμαστε σαφώς κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει λίγο κάτω από το 10% και το 2023 περίπου στο 5%.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη συνέχεια στις συζητήσεις που γίνονται με τις τράπεζες, τονίζοντας ότι «θέσαμε επιτακτικά μια σειρά από ζητήματα», μεταξύ των οποίων την βοήθεια και στους συνεπείς δανειολήπτες, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «σύμφωνα με την ανακοίνωση των τραπεζών, περίπου 30.000 δανειολήπτες θα βοηθηθούν στη δόση του δανείου τους και πολλοί από αυτούς θα είναι συνεπείς δανειολήπτες», ενώ πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει χωρίς κρατική συμμετοχή που θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:24 - 17 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.