ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βορίδης για εκλογές: Κρίσιμες οι πρώτες κάλπες- Τι καθορίζουν

16:59 - 28 Δεκ 2022 | Πολιτική
Βορίδης για εκλογές: Κρίσιμες οι πρώτες κάλπες- Τι καθορίζουν
Για τις ημερομηνίες των εκλογών, καθώς και την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, μίλησε σε σημερινή (28/12) συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90.1 Fm, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν ξέρω τις ημερομηνίες. Εγώ το μόνο που έχω κάνει είναι να θέσω ορισμένα βασικά διαδικαστικά-μεθοδολογικά ζητήματα για να πάμε στις εκλογές.

Έχω πει, κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες για κάθε εκλογική διαδικασία, μέγιστο για την εκλογική διαδικασία οι 30 ημέρες. Από την χρονική στιγμή της διαλύσεως της Βουλής και της προκηρύξεως των εκλογών πρέπει να μετράει κανείς ένα χρονικό διάστημα 21 έως 30 ημέρες».

Παράλληλα, ερωτηθείς για το πότε θα έχουμε τα στοιχεία για τους νέους εκλογικούς καταλόγους μετά την απογραφή

«Η συνεννόηση που έχω με την ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι στο τέλος του χρόνου θα δημοσιευτούν τα στοιχεία αυτά. Να πω ότι σε σχέση με προηγούμενες απογραφές αυτός είναι ένας  πολύ ταχύς χρόνος δημοσιεύσεως οριστικών αποτελεσμάτων. 

Δεύτερον έχω να πω ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι εκλογές θα γίνουν με τη νέα απογραφή και θα γίνουν με τη νέα απογραφή γιατί λέει το σύνταγμα ότι πρέπει εντός ενός έτους από την τελευταία απογραφική πράξη να γίνει η κατανομή των εδρών με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής επί του νομίμου πληθυσμού.

Άρα εμείς θα πάρουμε τα αποτελέσματα της απογραφής που αφορούν στον νόμιμο πληθυσμό και εκεί θα πρέπει να δούμε ποιες διαφορές έχουν προκύψει την τελευταία δεκαετία στην κατανομή των εδρών και να εκδώσουμε το σχετικό προεδρικό διάταγμα κατανομής των εδρών.

Αυτό έχει ακραίο χρονικό όριο για να γίνει ένα έτος από την τελευταία απογραφική πράξη δηλαδή  ουσιαστικά τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου θα έπρεπε να έχει γίνει αυτό. Υπάρχει μια διακριτική ευχέρεια στην κυβέρνηση από την χρονική στιγμή της εκδόσεως των οριστικών αποτελεσμάτων ας πούμε ότι είναι το τέλος του χρόνου μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο να ενσωματώσει ή να μην ενσωματώσει μέχρι τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου τα αποτελέσματα της απογραφής όμως καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν έχει νόημα γιατί δεν πρόκειται να έχουμε τελειώσει τις εκλογές μέσα στον Φεβρουάριο επομένως αυτό μας οδηγεί σε αυτό που είναι η πολιτική μας απόφαση ότι οι εκλογές θα γίνουν με τα αποτελέσματα της νέας απογραφή».

Για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση

«Οι κρίσιμες κάλπες είναι οι πρώτες κάλπες γιατί οι πρώτες κάλπες θα καθορίσουν τρία πράγματα», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε:

«Ποιος θα είναι πρώτος, ποια θα είναι η διαφορά του με το δεύτερο και  πόσο κοντά ο πρώτος θα έχει ποσοστό που θα βρίσκεται στο ποσοστό της αυτοδυναμίας. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις πρώτη είναι η ΝΔ με διαφορά από 5 έως 10 μονάδες, δηλαδή μια καθαρή διαφορά και αυτό έχει πολιτική σημασία γιατί αυτή είναι μια διαφορά που δεν ανατρέπεται από την πρώτη στη δεύτερη κάλπη επομένως στην πραγματικότητα οι πρώτες κάλπες θα έχουν καθορίσει τον πρώτο της δεύτερης κάλπης και το ποιος θα πάρει το μπόνους των εδρών. Οι πρώτες κάλπες επίσης θα μας δώσουνε το πόσο κοντά θα βρίσκεται στο κατώφλι της αυτοδυναμίας το εκλογικό ποσοστό του πρώτου κόμματος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.