ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: H πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει την πολιτική μας

15:17 - 10 Ιαν 2023 | Πολιτική
Μητσοτάκης: H πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει την πολιτική μας
Μετά την υπογραφή μνημονίου για τη δημιουργία κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε δηλώσεις χαρακτηρίζοντας δικαίωση για την πολιτική που χαράσσεται, τις εκτιμήσεις του Οργανισμού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2023 και στο 2024

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης (10/1) ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του αναφέρει ότι αναμένεται «βουτιά» στα επίπεδα πληθωρισμού της Ελλάδας, προσεγγίζοντας ακόμα και το στόχο του 2% μέχρι το 2024, στον αντίποδα όμως θα μπει «φρένο» στην ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του επεσήμανε τα εξής, αφού τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει λάβει 11 αναβαθμίσεις από το 2019 και απέχει μόλις ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας:

«H πορεία της οικονομίας επιβεβαιώνει πως οι πολιτικές βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Έχουμε αφήσει πίσω μας τον κατήφορο των μνημονίων, αλλά έχουμε προκλήσεις μπροστά μας. Yπάρχουν αναχώματα για να φανεί ανθεκτική η ελληνική οικονομία και το 2023. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Όσον αφορά τους μισθούς παραδέχτηκε πως στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλοί και πως επόμενος στόχος είναι να γίνουν καλύτεροι και να συγκλίνουν με τους ευρωπαϊκούς.

Για τη δημιουργία του κέντρου ΟΟΣΑ στην Κρήτη

«Πριν από 18 μηνες μας τιμήσατε με την πρώτη επίσημη διμερή επίσκεψή σας μετά την ανάληψη καθηκόντων σας, είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως τότε ξεκίνησε η συζήτηση για τη δημιουργία κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη.

Έκτοτε είχαμε συστηματική συνεργασία υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, εξετάσαμε τα πορίσματα στο φόρουμ των Δελφών και είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε την έναρξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φόρουμ με αιχμή τον πληθυσμό, ενώ η έδρα στην Κρήτη σηματοδοτεί και την υπερεθνική εμβέλειά του, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου.

Το σημαντικό αυτό μνημόνιο, οπλίζει με πρόσθετες οργανωτικές ικανότητες το νεό αυτό ερευνητικό κέντρο και σημείωσε πως σε έναν τόσο διασυνδεδεμένο κόσμο οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα από τους πληθυσμούς τους, ειδικά με τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος για την μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα, χώρα με μεγάλη μεταναστευτική εμπειρία. Πριν από 100 χρόνια η Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 1 εκατ. Έλληνες από την Ανατολή, για να αποκτήσει η ίδια μετά μια μεγάλη διασπορά σε όλο τον κόσμο, ενώ σήμερα είναι αντιμέτωπη με την πιο δραματική τπυχή του φαινομένου».

Κάνοντας αναφορά στο μεταναστευτικό είπε -υποδεικνύοντας την Τουρκία- πως το πρόβλημα γίνεται «μοχλός πολιτικών και εθνικών σκοπιμοτήτων». «Η Ελλάδα προστατεύει εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και σώζει ζωές κατατρεγμένων.

Δημιουργούμε δημοσιονομίκο χώρο και τον επιστρέφουμε στοχευμένα για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.