ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mηταράκης: Μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι μίλησα για νεκρό παιδί

14:51 - 24 Ιαν 2023 | Πολιτική
Mηταράκης: Μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι μίλησα για νεκρό παιδί
Στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ βρέθηκε σήμερα (24/1) ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας για το θέμα της «νεκρής Μαρίας» του Έβρου, μετά και από τις τελευταίες αποκαλύψεις, με τον υπουργό να κάνει λόγο για «στημένη ιστορία».

Παρά το γεγονός ότι διεθνή μέσα όπως το Spiegel έχουν ανακαλέσει για την αναπαραγωγή της εν λόγω είδησης μετά τη δημοσιοποίηση περισσότερων στοιχείων, αλλά και μετά την κατάθεση των 38 προσφύγων που δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη νεκρού παιδιού, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ανακαλέσει πλήρως τα όσα αναπαρήγαγε όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει ένα σκηνικό έντασης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο μάλιστα να αρνείται να ζητήσει συγγνώμη κατά τη διάρκεια παρουσίας του σε πρωινή εκπομπή, καθώς όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης είχε αναφερθεί σε νεκρό παιδί στον Έβρο.

Επί αυτού του επιχειρήματος ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε:

«Έχω ακούσει αυτή τη μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 30 Αυγούστου στη Βουλή αποκάλυψα επίσημα στη μόνιμη διαρκή επιτροπή ότι δεν υπήρχε νεκρό παιδί και ότι δεν άνηκε στο γκρουπ των 38 προσφύγων-μεταναστών.  Από εκεί και πέρα στις 16 Αυγούστου πράγματι πήγα στον Έβρο, συναντήθηκα με τους 38 και είπα ότι στις μαρτυρίες τους αναφέρεται νεκρό παιδί.

Είπα ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να προχωρήσουν σε ενέργειες εκταφής. Η οικογένεια αρνήθηκε εκείνη τη στιγμή οποιαδήποτε συνεννόηση με την Τουρκία, για να υπάρξει εκταφή του παιδιού. Κάναμε ενδελεχή έρευνα για δύο εβδομάδες, συγκεντρώσαμε στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που είχαμε προσφύγει, κάναμε αντιπαραβολή με τις λίστες που βρήκαμε από αυτούς που ήρθαν, είδαμε φωτογραφικό υλικό και 14 μέρες μετά στις 30 Αυγούστου επίσημα στη Βουλή είπα ότι δεν υπήρχε νεκρό παιδί».

Στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε: «Είπα ότι υπήρχαν μαρτυρίες (στις 16 Αυγούστου), η πλειοψηφία των 38 δεν αναφέρθηκε καν σε αυτό το περιστατικό, ελάχιστοι ήταν αυτοί που στη μαρτυρία τους είπαν για νεκρό παιδί.

Το αίτημα προς την Τουρκία για εκταφή δεν έγινε ποτέ γιατί η οικογένεια αντέδρασε. Λίγες εβδομάδες μετά, αφού η κυβέρνηση είχε αποκαλύψει ότι δεν υπήρχε η νεκρή Μαρία, καταθέσανε αίτημα στον Εισαγγελέα Ορεστιάδας. Το οξύμωρο εδώ πέρα είναι ότι όταν η οικογένεια εκλήθη να καταθέσει στον Εισαγγελέα Ορεστιάδας που ακριβώς στη νησίδα έγινε η ταφή της δήθεν Μαρίας, η οικογένεια απάντησε ότι δεν έθαψε το παιδί της, το έδωσε σε κάποιους άλλους από τους 38, να πάνε κάπου πιο εκεί να το θάψουν!

Αυτή η ιστορία έχει πάρα πολλές τρύπες από την πρώτη στιγμή και για αυτό υπάρχει πλέον η απόλυτη βεβαιότητα ότι πρόκειται για μια στημένη ιστορία. Το ερώτημα είναι ποιος την έστησε. Έχω καταθέσει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά για την οικογένεια, έχει ανοίξει δικογραφία είναι θέμα της δικαιοσύνης να παρέμβει.

Το ερώτημα είναι άλλο. Αυτή η οικογένεια εκπροσωπήθηκε από δύο ΜΚΟ. Δημοσιεύματα σήμερα πολλών εφημερίδων, συνδέουν στελέχη των ΜΚΟ με στελέχη που ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει ενδιαφέρον να βγουν αυτές οι δύο ΜΚΟ να διευκρινίσουν τι ακριβώς συνέβη. Μέχρι στιγμής μόνο η μία από τις δύο έχει ανακαλέσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:56 - 24 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.