ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαθανάσης-Market Pass: Πιθανό να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα

16:28 - 30 Ιαν 2023 | Πολιτική
Παπαθανάσης-Market Pass: Πιθανό να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα
Στην ακρίβεια στα σουπερμάρκετ, στο Market Pass, αλλά και στο «καλάθι του νοικοκυριού», αναφέρθηκε μέσω συνέντευξής του ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, για την ακρίβεια, ο ίδιος δήλωσε πως «το σίγουρο είναι ότι ο πληθωρισμός και αυτή η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα. Δεν είπε κανείς ότι δεν υπάρχει ακρίβεια. Και επίσης δεν έχει πει κανείς ότι μπορεί μια πολιτεία, ένα κράτος σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να καλύψει το 100% του κύματος της ακρίβειας».

«Όμως, το “καλάθι” έχει συγκρατήσει τις τιμές. Δηλαδή αυτό που είπατε για τη φέτα στα 13 ευρώ, εκεί μπορείτε να βρείτε φέτα, η οποία μπορεί να είναι και επώνυμη φέτα, με 6,90, 7 ευρώ, 7,10 ή μπορείτε να βρείτε γάλα με 1,12 ευρώ, επομένως υπάρχει αυτό το εργαλείο, το οποίο είναι το μοναδικό κρατικό εργαλείο που υπάρχει στην Ευρώπη που σε πραγματικό χρόνο καθημερινά μπορείτε να πάρετε τις τιμές των προϊόντων, τις έχετε αυτή τη στιγμή».

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης συνέχισε λέγοντας:

«Αυτό το οποίο κάνουμε και είμαστε η μόνη χώρα που το κάνει, και μας επετράπη αυτό από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι να ελέγξουμε το ποσοστό κέρδους, δε μπορούμε να βάλουμε διατίμηση. Ξέρετε δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να υπάρχει έλλειψη στα ράφια, ελέγχουμε το ποσοστό κέρδους και έτσι επιβάλουμε τα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια.

Δημιουργήσαμε μία υπηρεσία για να το κάνουμε αυτό. Κανείς δε λέει ότι δεν υπάρχει ακρίβεια. Όμως, καθημερινά ελέγχουμε την εφαρμογή αυτή. Μπορείτε να δείτε τις στιγμές ανά πάσα στιγμή και βεβαίως και με το ‘’Καλάθι’’ και με την κάρτα αγορών, περιορίζουμε, αν θέλετε, αυτό το κύμα της ακρίβειας. Δε μπορούμε να το καλύψουμε όλο».

Όσον αφορά στην πλατφόρμα για το Market Pass, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα:

«Έρχεται και ανοίγει τις επόμενες μέρες και η κάρτα αγορών. Θα επιστρέφει το 10%. Καλύπτει περίπου το 85% των συμπολιτών μας. Θα επιστραφούν κάποια χρήματα σε μηνιαία βάση. Τις επόμενες μέρες, μπορεί και την επόμενη Δευτέρα να ανοίξει η πλατφόρμα.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι έως 3 του μηνός θα καταβληθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς ή στην άυλη κάρτα. Και αν έχουμε άυλη κάρτα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, το τονίζω, ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στα τρόφιμα και στη λαϊκή αγορά, όπου υπάρχει POS, υπάρχει POS στη λαϊκή».

Αναφορικά με τα επιτόκια των τραπεζών ο υπουργός δήλωσε:

«Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για το θέμα του επιτοκίου του ευρωπαϊκού. Είμαστε σε μία εποχή αυξανόμενων επιτοκίων δανεισμού. Οι τράπεζες τώρα, έχει γίνει μια συζήτηση, ζητάμε να καλύψουν αυτό το κενό, έχουν κάνει μια πρόοδο, βεβαίως χρειάζεται να γίνει και άλλη πρόοδος.

Πάντως, συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη στήριξη των πολιτών. Και η αύξηση στις συντάξεις και ο κατώτατος μισθός θα συμπαρασύρει και ανώτερα κλιμάκια».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:29 - 30 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.